Kad runa ir par CSDD atlaidi, tad daudzbērnu ģimenes statuss pēkšņi mainās un tā nepienākas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET/skaties.lv

Valstī demogrāfiskā situācija ir kritiska un iedzīvotāju skaits strauji samazinās. Lai veicinātu dzimstību, ir likumi, kas paredz piešķirt dažādas atlaides daudzbērnu ģimenēm, tostarp transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa, taču daudzām ģimenēm no tā čiks vien sanāk, jo likumdevēji ar vienu roku dod, ar otru ņem nost.

To novērojusi jelgavnieku ģimene. Vecākā meita Anda stāsta, ka viņu ģimenē ir četras meitas. Pati jau ir pilngadīga un strādā, divas māsas ir nepilngadīgas, bet vienai palika 18 gadu, taču, kaut arī ir pilngadīga, viņa mācās un ir vecāku apgādībā.

Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu ģimenei ir daudzbērnu statuss, jo ir trīs bērni vecumā līdz 24 gadiem, kas ir vecāku apgādībā.

Anda un viņas ģimene ir pārliecināta, ka šādā gadījumā pienākas arī transportlīdzekļa ekspluatācijas jeb tautā sauktā ceļu nodokļa atlaide. Liels ir pārsteigums, kad, veicot spēkrata tehnisko apskati, viņiem šī 50 procentu lielā atlaide tiek atteikta. Ģimene aprēķinājusi, ka zaudē 80 eiro.

CSDD pārstāvis skaidro, ka Transportlīdzekļu ekspluatācijas likums paredz, ka ceļu nodokļa atlaidi piešķir, ja ģimenē ir vismaz trīs nepilngadīgi bērni.

Saeimas deputāts Imants Parādnieks piekrīt, ka situācija izveidojusies netaisnīga, un, lai to uzlabotu, jau iesniedzis veikt grozījumus Transportlīdzekļu ekspluatācijas likumā.

Ja deputāti nākamnedēļ nobalsos par viņa priekšlikumu (cer, ka tā notiks), tad, sākot ar 2017. gada 1. janvāri, transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa atlaidi saņems nevis viens no vecākiem, kuram ir trīs nepilngadīgi bērni (kā tas bija līdz šim), bet gan daudzbērnu ģimenes viens loceklis, ja ģimenē ir trīs un vairāk bērnu līdz 24 gadu vecumam, kuri ir vecāku apgādībā.

Imants Parādnieks piebilst, ka viss nav nemaz tik slikti. Daudzbērnu ģimenēm plānotas arī citas atlaides. Pēc Jaunā gada daudzbērnu ģimenes var pieteikties Goda ģimenes statusam, jo budžetā ir paredzēti 1,7 miljoni eiro, lai, sākot ar nākamā gada 1. jūliju, visiem Goda ģimeņu locekļiem būtu iespēja saņemt 25 procentu atlaidi starppilsētu autobusos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu