Saeimas komisija atbalsta priekšlikumu palielināt akcīzes nodokļa likmi cigarillām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus akcīzes nodokļa likumā, piekrītot iecerei palielināt akcīzes nodokli cigarillām un citiem tabakas izstrādājumiem.

Saeimas deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) priekšlikumos šim likumprojektam rosināja noteikt augstāku nodokļa likmi cigarillām. Deputāts priekšlikumu pamato ar faktu, ka cigarillas ir līdzīgas «parastajām» cigaretēm - to filtrs, izskats, garums un iepakojums. Cigarillām un cigaretēm pielietojums ir vienāds - cigarillas ir «parasto» cigarešu aizstājējas.

Šodien Parādnieks komisijas sēdē arī uzsvēra, ka cigaretēm un cigarillām vajadzētu nolīdzsvarot akcīzes nodokli. Viņš arī demonstrēja deputātiem «uzskates materiālu» - cigarešu paciņu un cigarillas.

Parādnieka priekšlikums paredz no 2017.gada paaugstināt lētāko cigarillu paciņas, kurā ir 20 vienības, cenu par 20%, 2018.gadā - par 16,4%, bet 2019.gadā - par 14,1%. Šī priekšlikuma rezultātā valsts budžets akcīzes nodoklī un pievienotās vērtības nodoklī papildus iegūtu 600 000 eiro 2017.gadā, 2018.gadā - 900 000 eiro, bet 2019.gadā - 1,2 miljonus eiro.

Parādnieks priekšlikumā arī piebilst, ka vienlaicīgi ar cigarillu nodokļa celšanu ir nepieciešams straujāk kāpināt arī smēķējamās tabakas nodokli, lai samērīgāk salāgotu akcīzes nodokļa likmes. Patlaban akcīzes nodoklis smēķējamai tabakai ir aptuveni divas trešdaļas no cigarešu akcīzes nodokļa, tajā pašā laikā smēķējamās tabakas nodoklis šobrīd ir ievērojami augstāks - par 36% - nekā cigarillām - 58 eiro par kilogramu smēķējamai tabakai pret 42,69 eiro par 1000 cigarillām.

Iepriekš šo ierosinājumu atbalstīja valdība. Arī šodien komisijas deputātiem nebija būtisku iebildumu pret šo ieceri.

Saeimas komisija šodien turpina vērtēt ar nākamā gada budžeta projektu saistītās likuma izmaiņas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu