Krievijā aizdomās par teroraktu plānošanu aizturētie gatavoja uzbrukumus pēc «Parīzes scenārija»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aizdomās par teroraktu plānošanu Krievijas varasiestāžu aizturētās personas gatavoja pirms gada notikušajiem teroraktiem Parīzē līdzīgus uzbrukumus Maskavā un Sanktpēterburgā, svētdien vēstīja vietējie plašsaziņas līdzekļi.

Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) sestdien paziņoja, ka ir aizturējis desmit cilvēkus no Vidusāzijas, kas saistīti ar teroristisko grupējumu «Islāma valsts» un plānojuši veikt uzbrukumus Maskavā un Sanktpēterburgā.

FDD izplatītajā paziņojumā teikts, ka aizturēšanas veiktas ar Tadžikistānas un Kirgizstānas palīdzību.

Aizturētie plānojuši uzbrukumus sabiedriskām vietām abās lielākajās Krievijas pilsētās, izmantojot automātiskos šaujamieročus un pašizgatavotas sprāgstvielas. FDD neatklāja, kad tika plānota iespējamo uzbrukumu īstenošana.

Sanktpēterburgas ziņu vietne «Fontanka.ru» svētdien, atsaucoties uz oficiāliem anonīmiem avotiem, vēstīja, ka pilsētā aizturēti septiņi cilvēki aizdomās par uzbrukumu plānošanu diviem lieliem iepirkšanās centriem.

Savukārt valdības laikraksts «Rossiskaja Gazeta» sestdienas vakarā, atsaucoties uz anonīmiem drošības dienesta avotiem, vēstīja, ka aizturētie «plānoja teroraktus atbilstoši Parīzes scenārijam», kad pirms gada ar «Islāma valsti» saistīti uzbrucēji sarīkoja teroraktu sēriju dažādās Parīzes vietās, kopumā nogalinot 130 cilvēku.

«Bija plānots, ka vairākas sprādzienbīstamas ierīces vienlaikus izraisīs eksplozijas ļaužu pilnās vietās. Vienlaikus citās pilsētu vietās daži teroristi.. plānoja atklāt uguni uz pūļiem no automātiem,» par Krievijā plānotajiem uzbrukumiem vēstīja «Rossiskaja Gazeta», uzbrucējus nodēvējot par «profesionālu teroristu grupējumu».

FDD publiskoja vairākus videoierakstus no aizturēšanas operācijas. Vienā no tiem redzams rokudzelžos saslēgts aizturētais, visticamāk pusaudzis, kurš saka, ka ir Tadžikistānas pilsonis un vēlējās veikt «teroristu uzbrukumu» Maskavā, bet viņa brālis piedalās džihādā Sīrijā.

«Fontanka.ru» vēstīja, ka Sanktpēterburgā aizturētie «dedzīgi sekoja grupējuma «Islāma valsts» ideoloģijai» un viens no viņiem sacījis, ka ir cīnījies Sīrijā.

«Lielākā daļa atzīst savu vainu,» norādīja portāls.

Par dalību teroristiskā organizācijā Krievijā var piespriest līdz 20 gadiem ilgu cietumsodu, bet par teroristiska grupējuma vadīšanu draud mūža ieslodzījums.

Francijā svētdien tiek pieminēta pirmā gadadiena kopš traģiskajiem notikumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu