Mammu pārsteidz biedējošs skats pie bērnudārza. Vai iejaukties?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Vai vecāki drīkst atstāt savu mazo bērnu iedarbinātā automašīnā, kamēr ieved bērnudārzā otru atvasi? Šis māmiņas jautājums izraisījis plašu diskusiju sociālajā tīklā. Mammas dalās dažādos uzskatos, bet Rīgas Pašvaldības policijas pārstāvis TVNET atgādina, ka mazus bērnus nedrīkst atstāt bez uzraudzības. Tādos gadījumos var notikt dažādas nelaimes.

Mamma sašutusi par redzēto

Kāda māmiņa Facebook raksta: «No rīta vedu bērnus uz dārziņu. Piebraucu pie dārziņa, pretī stāv iedarbināts auto. It kā nekas neparasts, bet... automašīnā nav neviena pieaugušā, tikai aizmugurējā krēslā autosēdeklītī viens pats atstāts bērns.

Nu paskaidrojiet, vai tas tā normāli? Kura smadzeņu rieviņa tai mātei nedarbojas?

Un šis nav vienīgais gadījums. Pavasarī vēl vienu tādu «gudrīti» redzēju.

Pajautāju, kāpēc atstāj iedarbinātu auto, kurā palicis bērns? Tak mani nolamāja, ka nav mana darīšana!

Interesanti, vai tā būtu mana darīšana, ja es redzētu to brīdi, kad no auto izsviež sīko un auto aizdzen? Vai aizbrauc ar visu bērnu? Bija tak Rīgā gadījums, ka nozaga auto, kur iekšā bija māte ar zīdaini, kuru knapi paspēja izraut no krēsliņa!

Un vēl ir 101 scenārijs ar nepatīkamām sekām, pat letālām, ja uz ielas notiek kāds negadījums.

Kāda būtu jūsu darbība, ja redzētu tā atstātu auto? Cik «sāpīgi» man būtu, ja nākamreiz es izņemtu atslēgas no aizdedzes un turpat savā auto pagaidītu to «gudrīti»?»

Dažādi viedokļi

Sievietes raisītajā diskusijā izskan ļoti dažādi viedokļi. Dažas mammas iesaka izsaukt policiju, citas - aizrādīt vecākiem, kuri atstāja bērnu vienu pašu mašīnā, bet vēl daļa mammu raksta, ka rīkojušās līdzīgi un atstājušas savus bērnus vienus pašus automašīnā. Šādai rīcībai minēti dažādi iemesli, piemēram, vajadzība uz tualeti vai nepieciešamība iegriezties veikalā.

Pārsvarā mammas uzsver, ka mazus bērnus atstājušas bez uzraudzības tikai uz neilgu brīdi - dažām minūtēm.

Savukārt citas sievietes dalās negatīvos gadījumos, kad gadījies atstāt bērnu vienu pašu, piemēram, nelāga pieredze ar ratu nešanu - nonesusi ratus, mamma gājusi pakaļ bērnam, bet pēkšņi salūzusi dzīvokļa atslēga.

Ko nosaka likums?

Bet Rīgas Pašvaldības policijas galvenais sabiedrisko attiecību speciālists Toms Sadovskis TVNET atgādināja likumā noteikto, ka

bērnu līdz septiņu gadu vecumam nedrīkst atstāt vienu nekādos apstākļos

- vai tas būtu dzīvoklis, automašīna vai iela.

Ir saprotams, ka vecāki visu laiku bērnam nevar būt blakus, tādēļ likumā nav noteikts, ka obligāti vecākiem ir jābūt blakus, proti, bērnu, kas nav sasniedzis septiņu gadu vecumu, pieskatīt var arī cits bērns, taču tādā gadījumā pieskatītājam jābūt vismaz 13 gadus vecam.

Šajā gadījumā situācija manīta pie kāda bērnudārza, kas liek domāt, ka mamma vai tētis otru bērnu atvedis uz bērnudārzu, bet tikmēr pirmo īslaicīgi atstājis iedarbinātā un neaizslēgtā automašīnā. Bieži vien vecākiem šķiet, ka pāris minūšu laikā nekas slikts nevar notikt,

taču jāatceras, ka bērna audzināšana uzliek pienākumus.

Un viens no šiem pienākumiem ir rūpēties par to, lai bērns būtu drošībā.

Var notikt nelaime

«Esam pārliecināti, ka bērnudārza darbinieki neiebildīs, ja kopā ar audzēkni vecāki uz mirkli bērnudārza telpās ievedīs arī audzēkņa māsiņu vai brālīti. Agrāk medijos ir izskanējuši gadījumi, kuros ziemā uz ielas atstātas iedarbinātas automašīnas pāris minūšu laikā nozog pat tad, kad mašīna bijuši mājas pagalmā. Arī šajā situācijā var notikt līdzīgi.

Likums paredz, ka par bērna, kas nav sasniedzis septiņu gadu vecumu, atstāšanu bez uzraudzības, ja to izdarījuši vecāki vai personas, kas viņus aizstāj, izsaka brīdinājumu vai piespriež naudas sodu līdz septiņdesmit eiro,» Sadovskis norādīja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu