Izpirkuma maksa par bijušo oligarhu esot pārskaitīta caur banku Latvijā

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Savulaik ietekmīgais uzņēmējs Nikolajs Lugovskojs, kas no 1993. gada līdz 2000. gadam bija Jeļcinam tuvu stāvošo personu lokā, līdz šim nebija sniedzis atklātas intervijas. Taču šodien, kad viņa uzņēmējdarbības paliekas tika pārdotas izsolē un viņš nonāca uz bankrota sliekšņa, Lugovskojs nolēma sniegt interviju portālam The Insider. Viņa teikto apliecina dokumenti un citi redakcijas pārbaudīti avoti. Lugovskojs pastāstīja ne tikai par Jeļcinu un vietu Krievijas Federācijas Komunistiskajā partijā, ko ieguva par diviem miljoniem dolāru, bet arī par savu nolaupīšanu 2003. gadā, šajā sakarā minot vienu no Latvijas bankām — Rietumu banku.

Vara un bizness

Padomju Savienības laikā N. Lugovskojs bija «Нижневартовскнефтегаз» nodrošinājuma bāzes vadītājs. Vēlāk biznesa attiecību ietvaros viņš iepazinās ar Viktoru Hroļenko, kas labi pazina Jeļcinu, un tā rezultātā Lugovskojs nonāca Jeļcina tuvāko personu lokā. Lugovskojs bieži devās kruīzos pa Vidusjūru, kur pulcējās visa Krievijas elite un vadošās amatpersonas, un sponsorēja Jeļcina grāmatas «Prezidenta piezīmes» izdošanu.

Kad Lugovskojs bija iesaistīts naftas biznesā, pret viņu tika sākta krimināllieta ar apsūdzībām par liela mēroga nelegāla naftas produktu reeksporta no Lietuvas organizēšanu un īstenošanu. Saskaņā ar lietas materiāliem Lugovskojs ar padoto «Сибнефть» apakšnodaļu darbinieku un vairāku Latvijas un Lietuvas pilsoņu palīdzību organizēja reeksportu un pēc tam veica kontrabandas mēģinājumu no Krievijas uz Ukrainu, Baltkrieviju, Moldovu, Tadžikistānu, Baltijas valstīm, Rietumeiropu un Amerikas Savienotajām Valstīm. Lai izvairītos no aizturēšanas un saukšanas pie atbildības, uzņēmējs devās uz ASV, bet pēc tam uz Eiropu. Tikai pēc 10 gadiem, 2003. gada 25. martā krimināllieta, beidzoties noilguma termiņam, tika izbeigta, un Nikolajs Lugovskojs atgriezās Krievijā.

Lugovskoja nolaupīšana

Ne visi saprata viņa atgriešanos Krievijā, un pats Lugovskojs atzīst, ka «Rietumos bija zaudējis modrību». Viņu nolaupīja no paša mājām kopā ar dārznieku, kas tobrīd strādāja dārzā. «Dzirdēju, kā aizcērtas durvis. Apgriežos — tur stāv divi milzeņi, katrs ap simt piecdesmit kilogramiem. Iebelza man tā, ka zaudēju samaņu. Atguvos kaut kādā bunkurā, kur blakus man vaidēja dārznieks. Īsāk sakot, Stupino ir Krutiškas lidosta, tur mūs turēja bunkurā. Dzirdējām, kā virs bunkura velk kastes un paceļas lidmašīnas. Par sarunāšanos mums nepārtraukti sita ar lukturīti pa zobiem un briesmīgi piekāva. Kamēr es biju saņemts gūstā, viņi aplaupīja manu dzīvokli,» atceras Lugovskojs.

Brīvības cena — trīs miljoni

Lugovskojs atradās gūstā no 2003. gada 12. augusta līdz 28. augustam. Par viņu tika pieprasīta izpirkšanas maksa trīs miljonu ASV dolāru apmērā. Uzņēmējs nosūtīja naudu uz Latviju, kontu Rietumu bankā, bet pēc tam nauda tika pārsūtīta uz kādu ārzonas kontu. Ir pieejami maksājuma uzdevumi.

28. augustā nolaupītajam uzņēmējam paziņoja, ka ir pieņemts lēmums viņu nenogalināt. Viņam injicēja miegazāles un kopā ar dārznieku izmeta no automašīnas uz Kaširas šosejas. Izmeklēšana par nolaupīšanu tā arī netika sākta.

Spriežot pēc maksājuma uzdevuma, trīs miljonus par Lugovskoja atbrīvošanu caur Rietumu banku nosūtīja uz ārzonas uzņēmumu Blentix Investments Limited, ko 2003. gada jūlijā Britu Virdžīnu salās reģistrēja skandalozais ārzonas uzņēmumu reģistrētājs Commonwealth Trust Limited (CTL). Kā zināms, CTL diezgan bieži ir iesaistīts lielos skandālos saistībā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, un šā uzņēmuma nosaukums parādās arī Sergeja Magņitska lietā, kad no Krievijas budžeta tika nozagti 230 miljoni ASV dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu