Klintonei pagaidām kopumā vairāk balsu, taču uzvara tik un tā paliek Trampam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai arī Republikāņu partijas kandidāts Donalds Tramps ieguvis nepieciešamo elektoru balsu skaitu un uzvarējis ASV prezidenta vēlēšanās, pēc valstī nodoto vēlētāju balsu skaita Demokrātu partijas kandidāte Hilarija Klintone minimāli apsteigusi Trampu.

Lai gan uzvarai vēlēšanās nepieciešamas 270 elektoru balsis, bet Tramps ieguvis vismaz 289, kamēr viņa sāncense no Demokrātu partijas Hilarija Klintone - 218 elektoru balsis, rezultāti rāda, ka vēlētāju balsu skaita ziņā Klintone minimāli apsteidz Trampu.

Plkst. 16 pēc Latvijas laika Klintone par nepilniem 200 000 balsu apsteidza Trampu - viņa saņēmusi 47,6% jeb 59 234 436 balsis, bet Tramps - 47,5% jeb 59 082 155 balsis, vēsta telekanāls CNN.

Tomēr, pat ja Klintonei arī pēc visu rezultātu apkopošanas izrādīsies vairāk balsu, vēlēšanu uzvarētājs tik un tā ir Donalds Tramps.

Tas tāpēc, ka ASV prezidentu neievēl tieši valsts balsstiesīgie pilsoņi, bet gan elektoru kolēģija. Katrs štats uz elektoru kolēģiju deleģē konkrētu skaitu elektoru, kas ir atkarīgs no štata iedzīvotāju skaita. Gandrīz ikvienā štatā kandidāts, kurš ieguvis vairākumu vēlētāju balsu, automātiski iegūst arī visu šā štata elektoru kolēģijas locekļu balsis.

Lai gan tā notiek reti, kandidātam ir iespējams iegūt vairākumu balsu elektoru kolēģijā, neuzvarot valsts mēroga vēlētāju balsojumā. Tā pirmo reizi vairāk nekā simt gadu laikā notika 2000. gadā, kad Džordžs Bušs jaunākais ar ļoti nelielu balsu pārsvaru uzvarēja Floridas štatā, iegūstot visas tā elektoru balsis, ar kuru palīdzību viņš kļuva par prezidentu, lai gan valstī kopumā par demokrātu kandidātu Alu Goru nobalsoja vairāk vēlētāju nekā par Bušu.

Pavisam elektoru kolēģijā ir 538 balsis. Katra štata balsu skaits elektoru kolēģijā līdzinās štata pārstāvju skaitam Kongresa Pārstāvju palātā un Senātā. Tas dod mazajiem štatiem nelielu priekšrocību, jo katram štatam ir divi senatori, savukārt Pārstāvju palātas deputātu skaits ir atkarīgs no štata iedzīvotāju skaita. Tā, piemēram, Kalifornijai ir 55 elektoru balsis jeb nepilni 10%, lai gan Kalifornijā mīt aptuveni 12% no visiem ASV iedzīvotājiem. Savukārt Vaiomingai ir trīs elektoru balsis jeb 0,56% no visām balsīm, kaut gan Vaiomingas iedzīvotāju skaits ir 0,18% no visa Savienoto Valstu iedzīvotāju skaita.

Ja neviens kandidāts neiegūtu vairākumu balsu elektoru kolēģijā, prezidents būtu jāievēl Kongresa Pārstāvju palātai.

Prezidenta amata termiņš ir četri gadi, un prezidentu nevar ievēlēt vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu