Rinkēvičs: ASV vēlēšanas bija pārbaudījums elitēm, kuru neizdevās izturēt

Jānis Rancāns
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Daudzās valstīs ir nobriedusi sociālpolitiska krīze, bet vēlēšanas ASV bija pārbaudījums politiskajām elitēm, kuru tām nav izdevies izturēt, portālam TVNET atzina ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Ministrs norādīja, ka bieži vien prognozes vai analīzes pirms vēlēšanām neatspoguļo cilvēku reālo noskaņojumu, taču būtu bezatbildīgi to norakstīt, pasakot: vainīgi ir populisti vai kādi nezināmi spēki.

«Diemžēl mēs redzam, ka ir vesela rinda problēmu, kuras pašreizējā sociālekonomiskā un politiskā sistēma atsevišķās valstīs nespēj atrisināt. Mēs labi redzam, ka globalizācija uzņem apgriezienus. Cilvēki, redzot blaknes, redzot, ka pašreizējie politiķi ar tām īsti galā netiek, meklē kaut kādus jaunus risinājumus un pievēršas jauniem piedāvājumiem,» komentējot ASV prezidenta vēlēšanas, kurās triumfēja republikānis Donalds Tramps, sacīja Rinkēvičs.

To, vai šādi piedāvājumi atrisinās esošās problēmas, rādīs laiks. «Tas, ka ir valstis, kuras nav apmierinātas ar esošo starptautisko kārtību, - tas ir fakts. Ir arī daudzi nevalstiskie spēlētāji, [piemēram] tā dēvētā Islāma valsts vai Al-Qaeda. Mēs redzam, ka šāda veida kustības uzņem apgriezienus. Šobrīd notiek ļoti aktīva iekšpolitiska diskusija - kā uz šādiem izaicinājumiem atbildēt. Nosaukt cilvēkus - kas balsojuši par šādiem vai tādiem kandidātiem - par populistiem ir pats vienkāršākais. Tas neatbild uz daudzajiem izaicinājumiem, kas jārisina,» skaidroja ministrs.

Viņš uzsvēra, ka prezidenta vēlēšanas ASV, kā arī gaidāmie balsojumi citās Eiropas valstīs ir pārbaude pašreizējām politiskajām elitēm. «Diemžēl vairākos gadījumos šo eksāmenu nav izdevies nokārtot,» atzina Latvijas ārlietu ministrs.

Jau ziņots, ka ASV otrdien notikušajās prezidenta vēlēšanās uzvarējis Republikāņu partijas kandidāts Donalds Tramps. Viņa sāncense Demokrātu partijas kandidāte Hilarija Klintone piezvanījusi Trampam un atzinusi savu sakāvi, vēsta amerikāņu telekanāli.

Paredzēts, ka jaunais Savienoto Valstu prezidents tiks inaugurēts janvārī, valsts galvas amatā nomainot demokrātu Baraku Obamu, kurš bijis prezidents divus termiņus kopš 2009.gada.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu