Ņūhempšīras pusnakts balsojumos ar 32 pret 25 balsīm kopumā uzvarējis Tramps

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Ņūhempšīras štata trijos ciematiņos, kur balsošana Savienoto Valstu prezidenta vēlēšanās notika jau naktī uz otrdienu, ar 32 balsīm pret 25 kopumā uzvarējis republikāņu Baltā nama kandidāts Donalds Tramps.

Ievērojot rituālu, kas tika aizsākts jau XX gadsimta pirmajā pusē, vēlētāji nomaļajos Ņūhempšīras ciemos pie vēlēšanu urnām devās, tiklīdz pulkstenis bija nositis pusnakti.

Demokrātu augstā amata kandidāte Hilarija Klintone uzvarēja Trampu ar četrām balsīm pret divām Diksvilnočā. Arī Hārtslokeišenā, kur mīt 40 cilvēki, viņa sakāva Trampu ar 17 balsīm pret 14.

Tomēr Ņujorkas miljardierim izdevās sakaut bijušo valsts sekretāri ar 16 balsīm pret četrām Milsfīldā, kas atrodas vien dažus kilometrus uz dienvidiem no Diksvilnočas. Tā bija pirmā reize pēc vairākiem gadu desmitiem, kad Milsfīldā atkal tika sarīkotas nakts vēlēšanas.

Diksvilnočā viena balss tikusi libertāņu kandidātam Gērijam Džonsonam. Vienu balsi saņēmis arī 2012.gada republikāņu kandidāts Mits Romnijs, kura vārds šoreiz biļetenos gan nebija iekļauts.

Hārtslokeišenā trīs balsstiesīgie iedzīvotāji balsojuši par Džonsonu, bet divi - par Klintones sāncensi demokrātu priekšvēlēšanās Bērniju Sandersu. Vēl viena balss Hārtslokeišenā tikusi Džona Keisika un Sandersa «vienotības» komandai.

Vienu balsi Milsfīldā saņēmis Sanderss.

Saskaņā ar Ņūhempšīras štata likumiem apdzīvotajās vietās, kuru iedzīvotāju skaits nesasniedz 100, vēlēšanu iecirkņus drīkst atvērt uzreiz pēc pusnakts un tos slēgt, līdzko visi balsstiesīgie ir nobalsojuši.

Tradicionāli ASV prezidenta vēlēšanās pirmie pie balsošanas urnām Ņūhempšīrā dodas Diksvilnočas un Hārtslokeišenas iedzīvotāji.

Diksvilnoča jau kopš 1960.gada ir pirmā vieta ASV, kas demonstrē valstij savu politisko izvēli vairākas stundas, pirms durvis ver vēlēšanu iecirkņi pārējā valstī.

Šo tradīciju iedibināja viesnīcas «Balsams Grant Resort Hotel» īpašnieks Neils Tillotsons, kura uzņēmumā strādāja faktiski visi Diksvilnočas iedzīvotāji. Taču 2011.gadā viesnīcu slēdza, un šogad, iespējams, ir pēdējā reize, kad šim ciematiņam pievērsta visas pasaules mediju uzmanība, jo «Balsams Grant Resort Hotel» iegādājies kāds Jaunanglijas uzņēmējs, kas plāno to pārveidot lielā slēpošanas kūrortā. Tas var novest pie tā, ka Diksvilnočas iedzīvotāju skaits pārsniedz simtu, pieliekot punktu senajai agrās balsošanas tradīcijai.

Savukārt Hārtslokeišenā šī tradīcija sākās jau 1948.gadā, taču tad uz ilgāku laiku tika atmesta, paužot neapmierinātību ar pārlieku lielo mediju uzmanību. Tomēr tradīcija atkal tika atdzīvināta 1996.gadā.

2008.gadā Diksvilnočā uzvarēja pašreizējais prezidents Baraks Obama, bet 2012.gada vēlēšanās pirmo reizi vēsturē iznākums bija neizšķirts, Obamam un Romnijam saņemot pa piecām balsīm.

Pārējā valstī balsošana pilnā sparā sāksies tikai plkst.13.00 pēc Latvijas laika, kad vēlēšanu iecirkņi durvis vērs vairākos Austrumkrasta štatos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu