Par vairāk nekā divu miljonu eiro izkrāpšanu no ES fondiem viena persona apcietināta

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts policija (VP) atklājusi vairāk nekā divu miljonu eiro izkrāpšanu no Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzekļiem, informēja VP. Pēc VP rīcībā esošās informācijas, noziedzīgās grupas darbībā ir iesaistīti vismaz septiņi Latvijas un ārvalstu uzņēmumu pārstāvji. Šobrīd kriminālprocesā par krāpšanu lielā apmērā kā aizdomās turētā atzīta viena persona, kurai jau piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

Likumsargi skaidro, ka šogad februārī saņēma informāciju, ka kāda projekta iesniedzējs, iespējams, izkrāpis naudu no ES struktūrfondu līdzekļiem. Policija sāka kriminālprocesu, kura laikā noskaidroja, ka vairāku personu grupa - Latvijas un ārvalstu uzņēmumu pārstāvji -, veicot saimnieciskās darbības imitāciju, no ES struktūrfondu līdzekļiem izkrāpa vairāk nekā divus miljonus eiro, kā arī ir konstatēts mēģinājums izkrāpt līdzfinansējuma atlikušo daļu vēl vismaz divu miljonu eiro apmērā.

Lai panāktu ES struktūrfondu līdzekļu piešķiršanu no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA), kāds 1973.gadā dzimis vīrietis iesniedza projektu, kura kopējās izmaksas sasniedz vairāk nekā desmit miljonus eiro. Nolūkā saņemt finansējumu projekta iesniedzējs maldināja LIAA par to, ka viņam jau ir piešķirts bankas aizdevums desmit miljonu eiro apmērā, un, lai to pierādītu, projekta iesniedzējs ar citu noziedzīgās grupas dalībnieku palīdzību radīja mākslīgu naudas līdzekļu apgrozījumu savos bankas kontos. Tādā veidā pārliecinot LIAA, ka finansējums projekta realizēšanai tiešām saņemts, aģentūra piešķīra vairāk nekā divus miljonus eiro tālākai projekta realizācijai.

Lai noziedzīgā personu grupa iegūtu arī atlikušo projekta finansējuma daļu, projekta iesniedzējs, veicot saimnieciskās darbības imitāciju, LIAA radīja iespaidu, ka ar projekta laikā iegādāto iekārtu notiek produkcijas ražošana un tās pārdošana. Izmeklēšanas laikā gan radušās aizdomas, ka ar šo iekārtu noteiktās produkcijas ražošana, iespējams, nemaz nav veikta.

Izmeklēšanā policija veikusi arī vairākas apjomīgas kratīšanas projekta realizēšanas vietā un iesaistīto personu dzīvesvietās, kur arīdzan izņemts liels daudzums izmeklēšanai nozīmīgu dokumentu, elektronisko datu nesēju un citu pierādījumu par minēto krāpšanu.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu