Pētījums: Programmatūras roboti ģenerējuši mākslīgu «Twitter» atbalstu Trampam

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Programmatūras roboti ģenerējuši ievērojamu skaitu republikāņu Baltā nama kandidātu Donaldu Trampu atbastošu «Twitter» ziņojumu, radot nepareizu iespaidu par lielo atbalstu nekustamo īpašumu magnātam, noskaidrots pirmdien publiskotā pētījumā.

Dienvidkalifornijas Universitātes zinātnieku pētījumā noskaidrots, ka programmatūras roboti ģenerējuši ziņojumus par labu arī demokrātu kandidātei Hilarijai Klintonei, tomēr Trampa gadījumā šādu robotu un «Twitter» ziņojumu bijis vairāk.

«Tas rada atbalsta plūsmu, kas ir apbrīnojamā pretrunā kopumā negatīvajai gaisotnei, ka raksturo 2016.gada prezidenta vēlēšanu kampaņas,» žurnālā «First» rakstīja pētnieki Alesandro Besi un Emīlio Ferrara.

«Fakts, ka roboti sistemātiski rada pozitīvāku saturu kandidātam var sagrozīt tā iespaidā esošo cilvēku uztveri, liekot saprast, ka pastāv organisks sabiedrības atbalsts šim kandidātam, lai arī patiesībā tas ir mākslīgi radīts,» uzsvēra pētījuma autori.

Pētnieki analizēja 20 miljonus «Twitter» ierakstu, ko no 16.septembra līdz 21.oktobrim izveidojuši 2,8 miljoni atsevišķu lietotāju, noskaidrojot, ka vairāk nekā 400 000 no šiem kontiem patiesībā, domājams, ir «roboti». Kopumā roboti veidoja 15% no visiem kontiem un 19 no kopējiem ziņojumiem.

Robotu ziņojumi par Trampu bijuši gandrīz tikai un vienīgi pozitīvi, savukārt Klintones gadījumā puse bijuši pozitīvi, bet otra puse kritizēja demokrātu kandidāti.

Automātiski ģenerētu ierakstu izmantošana var sagrozīt «Twitter» tendenču rādītājus un dot iespēju Trampam un viņa atbalstītājiem iespēju apgalvot, ka republikāņu kandidāts, piemēram, uzvarējis debatēs.

«Mūsu iegūtie dati liecina, ka robotu klātbūtne sociālajos medijos patiesībā var negatīvi ietekmēt demokrātisku politisku diskusiju, nevis to uzlabot, kas savukārt var potenciāli mainīt sabiedrisko domu un apdraudēt prezidenta vēlēšanu godīgumu,» paziņoja pētnieki.

Citu augstskolu oktobrī publiskotā pētījumā tika gūti līdzīgi secinājumi, noskaidrojot, ka Trampam labvēlīgo kontu skaits pārsniedz Klintonei labvēlīgo kontu skaitu septiņas reizes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu