Novada vadība: Esošās attīrīšanas iekārtas Engurē var tikt ieskalotas jūrā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lielākas vētras gadījumā ūdens attīrīšanas iekārtas Engurē var tikt ieskalotas jūrā, kas radītu ekoloģiskas sekas, komentējot nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK Saeimas deputātu ierosinājumu nākamā gada budžetā piešķirt 180 000 eiro Engures ciemata attīrīšanas iekārtu būvniecībai, pauda minēto politisko spēku pārstāvošais Engures novada domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Kalnozols.

Attīrīšanas iekārtas Engurē atrodas Rīgas jūras līča piekrastē uz ostas mola, tās pieder uzņēmumam, turklāt atrodas uz citai juridiskajai personai piederošas būves. «Patlaban notiek tiesas process par nomas maksas noteikšanu, kas papildus ietekmēs pakalpojuma tarifu, ko saņem 50% ciemata iedzīvotāju, un tas var būt augstākais valstī,» skaidroja Kalnozols.

Viņš atklāja, ka ostas moli ir kritiskā stāvoklī un lielākas vētras gadījumā attīrīšanas iekārtas var tikt ieskalotas jūrā, kas radītu ekoloģiskas sekas, un neattīrīti notekūdeņi izplūstu jūrā. Attīrīšanas iekārtas ir fiziski un morāli nolietojušās, arī Valsts vides dienests norādījis uz jaunu attīrīšanas iekārtu nepieciešamību Engures ciematā.

«Minētās attīrīšanas iekārtas ir plānots būvēt par pašvaldības līdzekļiem, esam vērsušies pie Saeimas deputātiem ar lūgumu sniegt atbalstu pašvaldībai un piešķirt minēto finansējumu, jo attīrīšanas iekārtas Engures ciematā ir vitāli svarīgas. Esošajā plānošanas periodā pašvaldībai nav pieejams Eiropas Savienības (ES) finansējums minētajam mērķim,» informēja Kalnozols.

Darbu veikšanai pašvaldība ir izstrādājusi tehnisko projektu un veikusi iepirkumu. Pretendentu piedāvājumi 479 000-1 000 000 eiro vērtībā pašlaik tiek vērtēti.

Mēra vietnieks informēja arī, ka pašvaldība iepriekšējā plānošanas periodā ar ES finansējuma palīdzību Engures ciematā realizējusi divus ūdenssaimniecības projektus.

Kā ziņots, priekšlikumos par papildu izdevumiem nākamā gada budžetā Saeimas deputāti rosina piešķirt papildu miljonus sporta būvēm, reliģiskām organizācijām, dažādiem pašvaldību, kā arī citiem projektiem.

VL-TB/LNNK piedāvā piešķirt finansējumu 100 000 apmērā Ogres novada Kultūras centra ēkas ieejas kāpņu pārbūvei, 170 000 eiro - Brīvības ielas skvēra pārbūvei Ogrē, 200 000 eiro - daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas izbūvei Smiltenē, Daugavas ielā 7a, jauno ģimeņu atbalstam, 180 000 eiro - Engures ciemata attīrīšanas iekārtu būvniecībai, 200 000 eiro - Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas Dienesta viesnīcas renovācijas projekta realizācijai, 186 000 eiro - Latvijas brīvās cīņas sporta kluba-internāta renovācijas darbu pabeigšanai, 156 000 eiro - projektam «Vecāku pabalstu aprēķināšanas nosacījumu pilnveide», 312 000 eiro - projektam «Paplašināta daudzbērnu ģimeņu definīcija transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa atlaides saņemšanai», kā arī 90 000 eiro - pasākumiem ģimeņu stabilitātes un vērtības sabiedrībā stiprināšanai: sabiedrības informēšana ģimenes atbalstam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu