Lielo kapu pieminekļu atjaunošanai KM plāno atvēlēt € 100 000 gadā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielo kapu sakārtošanai Kultūras ministrija plāno atvēlēt 100 tūkstošus eiro gadā, portāls TVNET noskaidroja ministrijā. Par iepriekš minēto summu paredzēta pieminekļu atjaunošana, savukārt viss, kas ir saistīts ar kapu uzkopšanu paliks Rīgas domes rokās.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) iepriekš norādīja, ka nākamnedēļ KM koalīcijā prezentēs likumprojektu par ierobežojumu noteikšanu Lielo kapu teritorijas izmantošanai transporta infrastruktūras attīstībai, atvēlot arī valsts finansējumu kapu sakārtošanai.

Jau ziņots, ka koalīcija konceptuāli vienojusies par KM iniciatīvu. Ministrijas piedāvājums paredz, ka Lielajiem kapiem Rīgas vēsturiskā centra likumā tiks noteikta augstāk minētā papildu aizsardzība. Ja pašvaldība vēlēsies veikt ar transporta infrastruktūras attīstību saistītas aktivitātes, izmantojot Lielo kapu teritoriju, šādam soli noteikti būs nepieciešams Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas aspekts.

Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš norādīja, ka kapu teritorijā jebkāda būvniecība būs aizliegta. Vaicāts, vai šie grozījumi ietekmēs Rīgas domes plānoto Skanstes tramvaja līnijas iekārtošanu, Bērziņš norādīja, ka Rīgas dome ir informējusi KM, ka tramvaja līnijas izveide neskars kapu teritoriju.

Tāpat vēstīts, ka Skanstes tramvaja līnijas būvniecība nenotiks Lielo kapu teritorijā, šodien pēc tikšanās ar Rīgas domes vadību un Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) pārstāvjiem teica kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK).

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) atzīmēja, ka Skanstes tramvaja līnijas projektētājiem uzdots veikt savu darbu tā, lai neviens apbedījums netiktu aizskarts.

Ministrija ir apņēmusies nostiprināt aizsardzības mehānismus, lai nodrošinātu Lielo, Pokrova un Jēkaba kapu neaizskaramību, veicot papildinājumus Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likumā.

Tādējādi neatkarīgi no kapu teritorijas īpašuma tiesībām tiks izslēgta iespēja Lielajos kapos veikt apbūvi vai citas darbības, kuru dēļ pastāv kapu teritorijas samazināšanās risks vai tās funkciju maiņa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu