Krievijas draudu dēļ 300 000 NATO karavīru izsludināta «paaugstināta trauksme»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Līdz 300 000 NATO karavīru izsludināta paaugstināta trauksme, ņemot vērā augošo spriedzi starp Krieviju un Baltijas valstīm, informēja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Stoltenbergs intervijā «The Times» atklāja, ka alianse cer uzlabot tūkstošiem karavīru reakcijas laiku, lai ļautu tiem labāk un efektīvāk reaģēt uz potenciālām kaujas situācijām.

«Mēs esam redzējuši, ka Krievija ir daudz aktīvāka daudzos virzienos. Mēs redzam, ka Krievija uzstājīgi daudzu gadu garumā īsteno būtisku militāro attīstību - kopš 2000. gada ir trīskāršoti aizsardzības izdevumi, tiek izstrādātas jaunas militārās iespējas, notiek armijas mācības un pret kaimiņiem tiek izmantots militārs spēks. Mēs arī esam redzējuši, kā Krievija Eiropā starp NATO dalībvalstīm izmanto propagandu, un tieši tas ir iemesls, kāpēc NATO atbild. Mēs atbildam ar lielāko mūsu kolektīvās aizsardzības pastiprinājumu kopš Aukstā kara,» viņš teica.

Stoltenbergs intervijā atteicās nosaukt konkrētu skaitu karavīru, kuriem izsludināta paaugstināta trauksme, taču Lielbritānijas vēstnieks NATO sers Adams Tomsons atklāja, ka šis skaitlis ir ap 300 000.

Tomsons arī skaidroja, ka NATO mērķis ir atrast veidu, kā karavīrus mobilizēt divu mēnešu laikā, lai gan parasti šis process ilgst apmēram sešus mēnešus.

Lielbritānijas vēstnieks NATO pievienojās viedoklim, ka alianse ar savām darbībām atbild spiegošanai, hibrīdkaram un kiberuzbrukumiem no Krievijas un citām valstīm, kas nav NATO dalībvalstis.

NATO militārās aktivitātes saistītas ar Krievijas īstenoto Krimas aneksiju 2014. gadā, kā arī mērķi dot papildu garantijas un drošības sajūtu ekspadomju valstīm, to vidū arī Lietuvai, Latvijai un Igaunijai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu