Hendeļa mūziku kopā ar profesionāliem mūziķiem aicināts dziedāt ikviens

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

18. decembrī Rīgas Domā izskanēs Georga Frīdriha Hendeļa oratorija «Mesija», kurā kopā ar mūziķiem – Eviju Martinsoni, Sergeju Jēgeru, Mārtiņu Zvīguli, Paulu Putniņu, Vidzemes kamerorķestri, koriem Balsis, Aura, Monēta un DeCoro, diriģentu Intu Teterovski – ikviens skatītājs tiks aicināts piedalīties atskaņojumā, ņemot talkā īpaši sagatavotu nošu materiālu. Koncerts kļūs par platformu Sing Along (kopdziedāšanas) tradīcijas aktīvai iedzīvināšanai Latvijas kultūras telpā.

«Latvija ir kordziedāšanas zeme – mums ir daudz visdažādākā vecuma dziedātāju, kuri ir aktīvi koristi vai arī reiz tādi bijuši. Sing Along tradīcijas ieviešana ļaus visiem, kam ir vai ir bijusi koru, nošu lasīšanas pieredze kļut par aktīviem koncerta dalībniekiem, kopā ar profesionāliem mūziķiem izdziedot oratorijas fināla kori. Vienlaicīgi - koncerts būs pilnvērtīgi baudāms ikvienam apmeklētājam,» stāsta projekta mākslinieciskais vadītājs, diriģents Ints Teterovskis.

Sing Along (kopdziedāšana) ir jauns kopdziedāšanas projekts ar ilgtermiņa attīstības redzējumu, kura iecere ir vairākas reizes gadā rīkot īpašus koncertus un piedāvāt klausītājiem kļūt arī par šo koncertu dalībniekiem, dziedot populāras melodijas kopā ar profesionāliem mūziķiem. Kopdziedāšanas tradīcija Eiropā iesakņojusies jau vairākus gadu desmitus un savā ziņā nav sveša arī Latvijai – koru kustības dalībnieki labprāt iesaistās dažādos sadziedāšanās pasākumos (spilgti piemēri ir Dziesmu svētku izskaņa vai tematiskie lielkoncerti).

Oratorija «Mesija» ir viens no pasaulē iemīļotākajiem Ziemassvētku laika skaņdarbiem, kura slavenākās taktis kaut reizi ir dzirdējis ikviens no mums: koris Hallelujah dažādos izpildījumos un aranžējumos Adventa laikā skan daudzos dievnamos, koncertzālēs un radio pārraidēs. Iekļaujot programmā arī vairākus populārus korāļus, tiks radīta īpaša noskaņa Ceturtās adventes vakaram.

Nemainīgi lielu popularitāti oratorija «Mesija» bauda angliski runājošajās zemēs – Lielbritānijā, ASV, Kanādā un Austrālijā, singalong kustības ietvaros Ziemassvētku laikā pulcējot daudzus simtus dalībnieku. Scratch Messiah, People’s Messiah, Come Sing Messiah, Sing along Messiah – ar šādiem nosaukumiem pasaulē tiek dēvēta kopdziedāšanas jeb singalong kustību. Šie pasākumi parasti notiek baznīcās vai koncertzālēs, ikviens klausītājs, pat bez īpašas iepriekšējas sagatavotības ir aicināts ņemt līdzi notis un kļūt par kora dalībnieku, dziedot kopā ar profesionāliem solistiem un orķestra mūziķiem. Tradīcijām bagātākie singalong pasākumi ir Do-It-Yourself Messiah, kas notiek Čikāgā kopš 1976. gada, un Messiah from Scratch, kas kopš 1974. gada ik gadus pulcē vairāk nekā 3000 dalībnieku Karaliskajā Alberta zālē Londonā.

Saliedēta un iedvesmota sabiedrība spēj paveikt daudz lielisku lietu un piepildīt kopīgo ikdienu ar radošu, spēcīgu enerģiju. Tāpēc projekta autori saskata kopdziedāšanas kustībai Latvijā lielu potenciālu. Nākamais pasākums projekta Sing Along Latvia ietvaros tiek plānots 2017. gada pavasarī, liekot uzsvaru uz latviešu komponistu mūziku.

Biļetes – visās Biļešu Paradīzes kasēs un interneta veikalā bilesuparadize.lv.

Plašāka informācija – singalong.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu