Ziņojums: Streļčenoks iznīcinājis komandas garu un pārkāpis KNAB likumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Laikā, kopš Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) vada Jaroslavs Streļčenoks, pakāpeniski ticis iznīcināts komandas gars, kā arī priekšnieks ir pārkāpis iestādes vadību reglamentējošo likumu, norādīts biedrības «Sabiedrība par atklātību - «Delna«» un domnīcas «Providus» kopīgi sagatavotajā ziņojumā.

Sākot no 2009.gada, bija periods, kad KNAB strādājis kā vienota komanda, valdot savstarpējai uzticībai, taču pēc Streļčenoka stāšanās amatā šis komandas gars pakāpeniski iznīcināts un vairāk strādāts uz administratīvo jautājumu prioretizēšanu un darbinieku demotivēšanu.

Ziņojuma autori norāda, ka Streļčenoks ir autokrātiski izmantojis savas amata pilnvaras un pārkāpis KNAB likumu toreizējā redakcijā. Piemēram, 2013.gada darbinieku novērtēšanas procesā, kad netika ievērota prasība veidot vērtēšanas komisiju, bet tiešais vadītājs vienpersoniski vērtēja padoto.

Tāpat KNAB darbinieki ir sūdzējušies par tiešās komunikācijas trūkumu starp priekšnieku un padotajiem, jo Streļčenoks komunicē galvenokārt tikai ar saviem vietniekiem un pats neīsteno personālpolitiku.

Iekšējā spriedze birojā vairota arī ar disciplinārlietu palīdzību - līdz šī gada aprīlim pret darbiniekiem ierosinātas kopumā 22 disciplinārlietas. Ziņojumā teikts, ka šāds disciplinārlietu apmērs darbiniekos var radīt nedrošību, vai netiek vākti materiāli kādai disciplinārlietai pret viņiem, kā rezultātā ikdienas pienākumu veikšanu var pavadīt bailes no procesuālu kļūdu pieļaušanas, kas var ietekmēt darba rezultativitāti. Tikmēr pieredzējušo darbinieku atlaišana un aiziešana apdraud biroja institucionālo atmiņu un kompetenci cīņā ar korupciju. Uz šo uzmanību vērsts arī Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas ziņojumā.

Uz pazīmēm, ka Streļčenoks veido sev lojālu komandu, norāda arī tas, ka amatos ir iecelti cilvēki, kuriem ir apjomīgi parādi, bet vienlaikus ir arī saņemtas KNAB priekšnieka atļaujas savienot amatus. Piemēram, viņa vietnieks Jānis Roze paralēli strādājis par autoskolas braukšanas instruktoru, bet Juridiskās nodaļas vadītāja Ieva Otomere vadīja svara samazināšanas nodarbības. Otomere 2015.gadā pie parādsaistībām norādījusi 182 649 eiro, bet pats Streļčenoks pērn deklarējis 109 007 eiro lielas parādsaistības.

Ziņojums ir tapis saistībā ar pretkorupcijas politikas un labas pārvaldības ekspertes Līgas Stafeckas veiktā pētījuma «KNAB 2011-2016: iekšējās turbulences laiks» rezultātiem. Ziņojuma mērķis ir vērst valsts amatpersonu uzmanību uz nepieciešamību stiprināt KNAB darba efektivitāti, cīņu ar korupciju Latvijā kopumā un samazināt korupcijas izraisītos zaudējumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu