Nedēļas nogalē Brīvdabas muzejā notiks Mārtiņa dienas svinības

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia

Svētdien, 6.novembrī, no plkst. 10 līdz 16 Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā norisināsies Mārtiņa dienas svinības.

Visas dienas garumā notiks maskošanās, amatnieku un pārtikas tirgotāju tirdziņš, tāpat būs radošās darbnīcas kokamatnieka un kalēja zeļļu vadībā, kā arī izjādes zirga mugurā.

Nidas dūmistabā kopā ar Daugmales Jāni mārtiņbērni varēs iemācīties liet vaska sveces, bet no plkst. 12 līdz 15 notiks dziesmots masku gājiens no centrālās ieejas uz Kurzemes sētu folkloras kopu vadībā.

Kurzemes mājas istabā no plkst. 12 līdz 15 pašiem mazākajiem būs iespēja piedalīties čiekurgailīšu rotāšanā. Plkst.12.30 un 14.30 notiks bezmaksas ekskursijas «Mārtiņa svinības senajā latviešu sētā».

Savukārt plkst.15 notiks masku gājiens no Kurzemes sētas līdz Priedes krogam - rāpšanās pēc rudens balvām umurkumura stabā, danči kopā ar folkloras kopām un svinīgā gailīšu makarēšana kroga dižsaimnieka vadībā.

Dodoties uz Brīvdabas muzeja rīkoto Mārtiņa dienas svinību pasākumu, dalībnieki aicināti ņemt līdzi materiālus masku gatavošanai un tērpties maskās.

Mārtiņa diena Latvijā tiek svinēta 10.novembrī. Šī diena saistāma ar saimnieciskā gada beigām un visas dzīvās dabas gatavošanos ziemai. Ar Mārtiņa dienu Latvijā beidzās veļu laiks, bet sākās lielā mīklu minēšana vakaros. Mārtiņos sākās arī masku gājieni, kas turpinājās līdz Meteņiem.

Mārtiņdienu svin vairākas Eiropas tautas, un katrai no tām ar šo dienu saistās savas ieražas un tradīcijas. Vācieši Mārtiņos ceļ galdā zoss cepeti un alu, zviedri - putraimu putru un pīrāgus, latvieši Mārtiņdienā ēd zirņu pītes, gaili un iet budēļos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu