Šogad Vidusjūrā gājis bojā rekordliels skaits migrantu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šogad Vidusjūrā, cenšoties nokļūt Eiropā, noslīkuši vismaz 3800 migranti un bēgļi, kas ir jebkad lielākais upuru skaits šajā bīstamajā maršrutā, trešdien paziņoja ANO. Šis drūmais rādītājs sasniegts neskatoties uz to, ka šogad ievērojami samazinājies Vidusjūru šķērsojušo bēgļu skaits. Pagājušajā gadā kopumā Eiropu pār Vidusjūru sasniedza vairāk nekā miljons cilvēku, bet šogad šis skaitlis ir zem 330 000.

«Mēs varam apstiprināt, ka līdz šim šogad Vidusjūrā ziņots par vismaz 3800 bojāgājušiem vai pazudušiem cilvēkiem, kas upuru skaitu 2016.gadā padara par jebkad lielāko,» paziņoja ANO bēgļu aģentūras preses pārstāvis, norādot, ka visā pagājušajā gadā Vidusjūrā gāja bojā 3771 cilvēks.

Visbīstamākais ceļš ir starp Lībiju un Itāliju, kur šogad uz katriem 47 atbraukušajiem imigrantiem gājis bojā viens cilvēks. Daudz īsākajā ceļā no Turcijas uz Grieķiju iespējas iet bojā ir viens pret 88.

«Frontex» pastiprinājusi centienus repatriēt nelegālos imigrantus

Eiropas Savienības (ES) robežaģentūra «Frontex» aktivizējusi palīdzību bloka dalībvalstīm to centienos repatriēt nelegālos imigrantus, kuru lūgumi piešķirt patvērumu noraidīti, trešdien pavēstīja aģentūras direktors Fabriss Legeri.

«Frontex» šogad palīdzējusi repatriēt 7800 ekonomiskos imigrantus, un sagaidāms, ka šis skaitlis turpinās pieaugt.

Dažām ES valstīm bijuši sarežģījumi centienos parakstīt repatriācijas līgumus ar imigrantu izcelsmes vai tranzīta valstīm, tomēr «Frontex» var vērst spiedienu to vārdā.

«Ja trešās valstis saka «nē» repatriācijas lietā aģentūrai «Frontex», tās saka «nē» ES kopumā. Tas ir liels politisks paziņojums,» norādīja Legeri.

«Frontex» jau īsteno imigrantu atpakaļnosūtīšanas politiku ar Rietumbalkānu valstīm un vēl virkni valstu no Pakistānas līdz Nigērijai, norādīja amatpersona.

ES šomēnes parakstīja repatriācijas vienošanos ar Afganistānu, bet Itālija jau augustā sāka sūtīt imigrantus atpakaļ uz Sudānu.

ES kopumā ir samērā zems imigrantu atpakaļnosūtīšanas procents, atzina Legeri. Tikai 40% atpakaļnosūtīšanas lēmumu tiek izpildīti.

Kopumā, šķērsojot Vidusjūru, Eiropā šogad ieradušies 328 000 nelegālo imigrantu, no tiem Itālijā - 157 000.

Vairums nelegālo imigrantu, kas šogad ieradušies Grieķijā, ir no Sīrijas un Afganistānas, bet Itālijā - no Nigērijas. Tai seko Eritreja, Sudāna un Gambija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu