Baronam un Brīvzemniekam veltītu piemiņas brīdi gatavojas apvienot ar protesta akciju pret Skanstes tramvaja līnijas izbūvi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Godinot Krišjāni Baronu un Frici Brīvzemnieku, 31.novembrī Lielajos kapos protestēs pret Skanstes tramvaja līnijas izbūvi Senču ielā, informēja pasākuma organizatori.

Folkloras pētnieki aicina, pieminot Lielajos kapos apglabātos Latvijas kultūras dižgarus - Krišjāni Baronu un Frici Brīvzemnieku, «protestēt pret sabiedrības interesēm neatbilstošo Rīgas domes projektu par tramvaja līnijas ierīkošanu uz Skanstes rajonu caur Lielajiem kapiem».

Dainu tēva dzimšanas dienā, 31.novembrī, plkst.18 Lielajos kapos notiks piemiņas brīdis abu rakstnieku atdusas vietās. Baronam šogad aprit 181, Brīvzemniekam - 170 gadi.

«Apmeklējot folkloras pētnieku rīkoto piemiņas pasākumu, var publiski protestēt pret afēru, kas rullē pār senču kauliem un Latvijas vēstures pieminekļiem, lai īstenotu projektu, kas ir slepens, dārgs un nelietderīgs,» saka šī protesta iniciatore dzejniece Inese Zandere.

Viņa arī aicina uz piemiņas brīdi līdz ar ziediem un svecītēm Barona un Brīvzemnieka godināšanai ņemt līdzi arī protesta plakātus.

Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuve sadarbībā ar Krišjāņa Barona muzeju jau 35.gadu svin Barona dienu. Barona dienas pasākumu kopu veido priekšlasījumi Latviešu folkloras krātuvē, piemiņas brīdis Lielajos kapos, saviesīga tikšanās Krišjāņa Barona muzejā un sveču ceļš no muzeja līdz tēlnieces Leas Davidovas-Medenes veidotajam Krišjāņa Barona piemineklim Vērmanes dārzā.

Organizatori pauž, ka šogad Barona dienas piemiņas pasākumiem ir saspringts, negatīvs fons, jo Rīgas dome pieņēmusi sabiedrības interesēm neatbilstošu, savtīgi motivētu lēmumu par «kapu tramvaja» ierīkošanu caur Lielajiem kapiem, turpinot padomju laikā notikušo Lielo kapu iznīcināšanu un kapavietu apgānīšanu. Viņi arī pauž pārliecību, ka nepieciešamība veidot tramvaja līniju tieši uz Skanstes rajonu, nevis uz kādu no blīvi apdzīvotajiem Rīgas mikrorajoniem ir balstīta uz melīgiem argumentiem.

Jau ziņots, ka Rīgā ir iecerēts izbūvēt jaunu tramvaja līniju Skanstes ielas virzienā, Lielo kapu tuvumā, kas satracinājis daļu rīdzinieku, kuri pārmet mirušo piemiņas zaimošanu.

Rīgas dome un «Rīgas satiksme» gan ir solījušas, ka tramvaja līnija ies tikai pa Senču ielu, neaizskarot Lielo kapu teritoriju, bet Rīgas domes Satiksmes departaments ir izsūtījis vēstules 46 zemes īpašniekiem par teritoriju, kas atrodas ielu sarkanajās līnijās, atsavināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu