Fotostāsts: baleta dejas šarms komunistiskajā Kubā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kubas baleta skola ir īpaša citu baleta stilu vidū - tajā netrūkst karstasinības, ir izteikti daudz pagriezienu un lēcienu. Ilgus gadus Kubas prestižā Nacionālā baleta skola bija visai noslēgta un ārvalstniekiem, īpaši ASV pilsoņiem, nepieejama vide. Tagad līdz ar politiskajām pārmaiņām un attiecību atjaunošanu ar ASV pēc pusgadsimtu ilguša konflikta ierastā kārtība mainās arī slavenajā baleta skolā, raksta «Reuters».

Komunistiskās Kubas baleta skola ir starptautiski augstu vērtēta. Valsts tradicionāli subsidējusi baleta skolu, kas salīdzinoši nelielajai salai ar 11 miljoniem iedzīvotāju devusi daudzas pasaulslavenas baleta zvaigznes.

Kubas Nacionālā baleta skola tiek uzskatīta par vienu no lielākajām šāda veida izglītības iestādēm pasaulē. Baleta mākslu tur vienlaikus apgūst 3000 skolēnu.

Katerīna Konleja ir pirmā pilnā laika amerikāņu studente Kubas Nacionālajā baleta skolā. Jauniete cer, ka neparastā Kubas baleta prasmju apgūšana viņai šajā profesijā vēlāk atvērs daudz durvju. «Kubas balets ir ļoti akrobātiska stila deja,» uzskata 18 gadus vecā meitene.

Tiek uzskatīts, ka Kubas baleta skola apvieno labāko no krievu, franču, itāļu, angļu un amerikāņu baleta, sapludinot to ar Latīņamerikas un afro-Kubas jutekliskumu. Tai pašā laikā tai netrūkst arī kritiķu, kuri saka, ka Kubas baleta pasniedzēju pieeja šai mākslai ir novecojusi un balstās uz 94 gadus vecās Nacionālās baleta skolas dibinātājas Alīsijas Alonso priekšstatiem par šo deju. Viņa pati savulaik ir bijusi atzīta baletdejotāja.

Paši kubieši saka, ka viņu balets nav tik «stīvs» kā citās valstīs un tajā uz skatuves tiek dota vaļa visai emociju gammai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu