Pirms Islandes parlamenta vēlēšanām vispopulārākā ir Pirātu partija

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: STOYAN NENOV / REUTERS

Islandes Pirātu partija 29.oktobrī gaidāmajās pirmstermiņa parlamenta vēlēšanās varētu iegūt lielāko balsu skaitu, liecina piektdien publiskotas sabiedriskās domas aptaujas rezultāti. Pirātu partija varētu saņemt 22,65% vēlētāju balsu, noskaidrots Reikjavīkas Universitātes aptaujā.

Konservatīvā Neatkarības partija saņemtu 21,1% balsu, Kreisi zaļo kustība - 18,6% vēlētāju atbalstu, bet Progresīvā partija, kas kopš 2013.gada ir valdošajā koalīcijā kopā ar Neatkarības partiju, saņemtu 9% vēlētāju atbalstu.

Kad aprīlī atklātībā nonāca tā sauktie Panamas dokumenti, atbalsts Pirātu partijai sasniedza pat 43%. Tajos atklājās, ka ārzonās konti ir vairākiem augsta ranga Islandes politiķiem, tostarp toreizējam Islandes premjerministram Sigmunduram Dāvidam Gunnlaugsonam, kuram skandāla rezultātā nācās atkāpties.

Arī pirmstermiņa vēlēšanas tiek rīkotas saistībā ar Panamas dokumentu skandālu. Lai arī Gunnlaugsonam nācās atkāpties no amata, viņa valdība turpināja darbu.

«Pirāti būs priecīgi par 15%. Viņu vēlētāju bāze [ir] jaunākie vēlētāji un tie, kuri ir mazāk gatavi doties vēlēt,» aģentūrai AFP norādīja Bifrēstas Universitātes politikas zinātnes profesors Eirikurs Bergmanns.

2012.gadā dibinātā Pirātu partija iepriekšējās parlamenta vēlēšanās 2013.gadā ieguva trīs vietas Islandes parlamentā, kurā ir 63 deputātu vietas.

Šī partija iestājas par lielāku atklātumu, institucionālajām reformām, personīgajām brīvībām un cīņu pret korupciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu