Bangladešā saindēšanās ar arsēnu draud 20 miljoniem cilvēku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šī tiek uzskatīta par lielāko masveida saindēšanos, kāda jebkad pasaulē reģistrēta, - Bangladešā saindēšanās ar arsēnu no piesārņota dzeramā ūdens draud vairāk nekā 20 miljoniem iedzīvotāju, raksta «The Guardian».

Arsēns dabiskā veidā nonāk pazemes ūdeņos Bangladešā, Indijā un Nepālā. Pirmo reizi to kā problēmu Bangladešā apzinājās 1987. gadā, kad tā koncentrācija dažās vietās pārsniedza 50 miligramus uz litru (mg/l), kas ir daudz lielāka par Pasaules Veselības organizācijas noteiktajiem 10 mg/l.

Katru gadu Bangladešā no saindēšanās ar arsēnu mirst aptuveni 43 000 cilvēki.

Valdība īstenojusi virkni pasākumu, lai sabiedrību par pastāvošo problēmu informētu. Tomēr, neskatoties uz informatīvajām kampaņām, izpratne par arsēna kaitīgo ietekmi daudzās apdzīvotās vietās Bangladešā joprojām ir ļoti zema. Daudzi arsēna klātbūtni dzeramajā ūdenī ignorē, jo tas nemaina ūdens garšu vai krāsu.

Saindēšanās ar arsēnu var izraisīt ādas bojājumus, krampjus vēderā, caureju un asins vemšanu, savukārt ilgtermiņā urīnpūšļa, plaušu, ādas un nieru vēzi. Arsēna izraisītās slimības novājina organismu un ir pamanāmas, bet bez noteiktas diagnozes cilvēki nevar pateikt, vai tā ir atsevišķa saslimšana vai saindēšanās ar arsēnu.

Valdība un dažādas palīdzības organizācijas atzīst, ka ilgstoša saindēta ūdens lietošana var novest pie nopietnām kaitēm vai pat nāves. Visneaizsargātākie ir nabadzīgie cilvēki, jo bieži vien viņiem nepietiek naudas, lai ārstētu jau esošās slimības, un viņi nevar ierīkot paši savas ūdens piegādes sistēmas.

Vietās, kur šī problēma pastāv, «Practical Actions» organizācija darbojas, lai informētu iedzīvotājus par simptomiem, kas liecina par saindēšanos ar arsēnu. Iedzīvotājiem tiek izdalīti testu komplekti, ar kuriem viņi var pārbaudīt, vai ūdens ir saindēts, un nepieciešamības gadījumos viņiem arī tiek palīdzēts ierīkot arsēna attīrīšanas sistēmas vai ieteiktas ūdensapgādes alternatīvas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu