Pašmāju aktieri sajūsmā par dalību filmā «Nameja gredzens»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kinopilsētā Cinevilla aizvien notiek režisora Aigara Graubas un producenta Andreja Ēķa spēlfilmas «Nameja gredzens» uzņemšana. Piedāvājam ielūkoties filmas tapšanas aizkulisēs dienā, kad uzņemšanas laukumā darbojās gan pieredzējušie pašmāju aktieri, gan galvenās lomas atveidotājs zviedru aktieris Edvīns Endrē.

Šis būs stāsts par Latvijas senvēsturi, 13. gadsimta zemgaļu cīņām pret iebrucējiem un katra cilvēka atbildību par savu un savas tautas brīvību. Šis būs latviešu varoņstāsts «Nameja gredzens». Filmas režisors ir Aigars Grauba, producents – Andrejs Ēķis, scenārija autori – Aigars Grauba un Makss Kinnings. Autori tai devuši apzīmējumu «leģendu filma» un vēlas, lai iespaidīgais Latvijas stāsts izskanētu visā pasaulē, tāpēc filmu veido starptautiska komanda, un tai iecerēta gan latviešu, gan angļu versija. Filmā iesaistīti daudzi Latvijā populāri aktieri, bet galvenās lomas uzticētas zviedru aktierim Edvīnam Endrē un britam Džeimsam Blūram. Lūk, ko paši aktieri domā par filmu un savu dalību tajā:

Andris Keišs

Filma ir par cīņu, par varu, par to, kā cilvēki mainās, saprotot, ka var piekļūt pie varas. Man liekas, latviešiem vēl nav bijusi filma ar tik milzīgu vērienu - neticami kaujas skati, degoši kaskadieri un galvenos varoņus atveido pieredzējuši, bet jauni cilvēki, kuriem jau ir bijusi tā iespēja Eiropā daudz filmēties, līdz ar to savos jaunajos gados viņi ir ļoti spēcīgi, pieredzējuši. Mūsu jaunie aktieri 22 gadu vecumā pie tādām līdzīgām, bet visticamāk ne tik lielām lomām būtu varējuši tikt tikai ar labu veiksmi.

Vienā no manām pirmajām filmām mani zirgs auļiem aiznesa prom, es nespēju viņu apstādināt. Kopš tās reizes man patīk zirgi tikai pa gabalu, bet šeit atkal jāfilmējas zirga mugurā.

Andris Keišs filmas ''Nameja gredzens'' filmēšanas laukumā
Andris Keišs filmas ''Nameja gredzens'' filmēšanas laukumā Foto: Jānis Škapars/TVNET

Lauris Dzelzītis

Jau pašā startā tika pateikts, ka šī filma ir leģenda, Graubes interpretējums. Nevajag bakstīt ar pirkstiem, tā kā jau kaut kādi jampampiņi par Nīmaņa zobenu teica: «Ā, nē, tur kaut kas... nav kaut kāda sakritība ar vēsturi...» Nu ziniet, aiztaisieties, mīļie cilvēki. Šis ir Graubes redzējums, un filma ir filma. Neviens taču te nepretendē uz kaut kādu dokumentālu vēstures izklāstu.

Šeit ir arī interesanti, ka nav tikai pašmāju aktieri, pāris galvenie ir no tālajām citām zemēm ar daudz lielāku pieredzi lielos projektos. Ir interesanti viņus pavērot, paskatīties.

Par pielīmēto bārdu runājot - pirmā un pēdējā reize! Man nepatika tā trakā līmēšana, pat nevar pasmieties. Laimīgi tie, kuriem nav tik ļoti jāpārvēršas. Es arī gribēju ataudzēt savu bārdu, bet paralēli ir projekti un darbi, kuros to nevaru atļauties, tādēļ bārda jārada mākslīgi, proti, jālīmē. Bet vispār ir interesanti, redzēsim, kāds tas galarezultāts būs. Man jau vispār viss patīk.

Lauris Dzelzītis filmas ''Nameja gredzens'' filmēšanas laukumā
Lauris Dzelzītis filmas ''Nameja gredzens'' filmēšanas laukumā Foto: Jānis Škapars/TVNET

Edvīns Endrē

Domāju, cilvēki būs pārsteigti, jo šī nebūs stereotipiskā varoņfilma. Mēs ar Aigaru vēlamies Nameju padarīt par reālu tēlu. Visa filmēšanas komanda ir lieliska! Viņi tiešām rūpējas, lai viss būtu kārtībā un mēs būtu apmierināti un priecīgi.

Edvīns Endrē filmas ''Nameja gredzens'' filmēšanas laukumā
Edvīns Endrē filmas ''Nameja gredzens'' filmēšanas laukumā Foto: Jānis Škapars/TVNET

Elīna Vāne

Ir ārkārtīgi intensīvs un spraigs darbs. Par iejušanos esmu ārkārtīgi pateicīga kostīmu un grima māksliniekiem, kā arī visai atmosfērai, grupai, kas radoši strādā pie tā, lai radītu to - citu pasauli. Mums jau pirms gada bija mērīšanās, un viens no tērpiem man tika šūts ar zelta diedziņiem. Viss ir tik skaisti un estētiski, tiešām ir ļoti patīkami piedalīties šajā projektā.

Mans mīļākais gadījums ir, kad 12 stundas gaidīju, kad tiks filmēts, kā sev padaru galu. Un to nenofilmēja! Bet vēlāk tas tiks filmēts.

Elīna Vāne filmas ''Nameja gredzens'' filmēšanas laukumā
Elīna Vāne filmas ''Nameja gredzens'' filmēšanas laukumā Foto: Jānis Škapars/TVNET

Gints Andžāns

Sanāk ļoti labi sastrādāties. Ja godīgi, pirmo reizi redzu filmēšanas laukumā tik labi organizētu darbu - ne mirkli nav dīkstāves, viss notiek pēc plāna, visi departamenti darbojas kā skudras, un viss tiešām notiek pārsteidzoši labi un precīzi. Šī sadarbība ir visveiksmīgākā, kādu esmu redzējis.

Šo (red. - matus) es audzēju jau divus gadus, kopš man paziņoja, ka būs filma, un grimētājas tajos ir iesējušas dažādas ādas un striķīšus. Vienīgais, kas ir mākslīgs - šī rēta uz sejas. Mati ir īsti, viss kostīms ir šūts rokām un atjaunots no ierakumiem.

Dažādi gadījumi te ir katru dienu, bet man pati svarīgākā šķiet tieši tā iespēja attālināti padzīvot 13. gadsimtā. Kaut arī tā ir leģenda, bet mūsu versijā, kā viņi dzīvoja. Tas bija tāds sapnis, kā bērnībā slēpties, iet mežā, būvēt štābiņus, cīnīties ar zobeniem - dzīvot mazā mežonēna dzīvi, un tagad ir iespēja to visu pa īstam izbaudīt. Cīnāmies ar zobeniem, cirvjiem, lokiem, šķēpiem. Būs normāla action filma.

Gints Andžāns filmas ''Nameja gredzens'' filmēšanas laukumā
Gints Andžāns filmas ''Nameja gredzens'' filmēšanas laukumā Foto: Jānis Škapars/TVNET

Dainis Grūbe

Man tas lielākais draivs ir tas, ka filmā šis ir vikingu laiks, čaļi, arī es, beidzot varēs izvicināties ar zobeniem, un tas ir forši!

Dainis Grūbe filmas ''Nameja gredzens'' filmēšanas laukumā
Dainis Grūbe filmas ''Nameja gredzens'' filmēšanas laukumā Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Egons Dombrovskis

Man te patīk, viss ir lieliski! Arī mana loma ir super. Man patīk hobiti un dažādi pasaku tēli, tādēļ arī šis vairs neliekas tālu no tā.

Egons Dombrovskis filmas ''Nameja gredzens'' filmēšanas laukumā
Egons Dombrovskis filmas ''Nameja gredzens'' filmēšanas laukumā Foto: Artūrs Krūmiņš / TVNET

Agris Daņiļevičs

Kino radīšanas procesā esmu iesaistīts pirmo reizi. Esmu piedalījies reklāmās un tādos mazgabarītprojektos, bet te ir tāda jaudiņa, te ir pilnīgi cits mērogs, katrā ziņā man patīk.

Agris Daņiļevičs filmas ''Nameja gredzens'' filmēšanas laukumā
Agris Daņiļevičs filmas ''Nameja gredzens'' filmēšanas laukumā Foto: Artūrs Krūmiņš / TVNET
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu