Par Skonto stadiona pārdošanu nesamaksā nodokļus; pircēji uzskata, ka ir apkrāpti

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Izmeklēšanu par Skonto stadiona pirkšanas – pārdošanas darījumu pirms diviem gadiem ir sākusi gan Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde (FPP), gan Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP), svētdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums «De facto». Vienā no gadījumiem, iespējams, uzņēmums nav samaksājis nodokļus par Skonto stadiona pārdošanu simtiem tūkstošu vai pat miljonu eiro apmērā, otrā gadījumā - šā brīža Skonto stadiona īpašnieki uzskata, ka ir apkrāpti.

Pirms diviem gadiem vasaras vidū līdz tam mazpazīstama firma ar nenozīmīgu apgrozījumu SIA «MANI Group» aizdeva nepieciešamos miljonus, lai tikpat nezināms SIA «SSA» nopirktu Skonto stadionu. Jau nākamajā dienā «SSA» par Skonto stadionu un tam piegulošajām zemēm samaksāja 13,8 miljonus eiro. «SSA» līdz tam bija apsaimniekojis Skonto stadionu, taču viņu vēlme iegādāties nekustamo īpašumu bijusi negaidīta.

Apmēram divus gadus problemātisko aktīvu pārvaldītāja AS «Reverta» neveiksmīgi bija meklējusi pircēju, turklāt neviens nebija piedāvājis tik augstu cenu.

«Šajā gadījumā šim projektam šis rezultāts ir noteikti sekmīgs, jo tika atgūta ne tikai visa pamatsumma, bet arī visi procenti,» pārliecināts «Reverta» Drošības direkcijas vadītājs Uldis Dzenītis. Viņš norāda, ka «kopumā «Reverta» saņēma četrus dažādus piedāvājumus. Varu nosaukt arī šo piedāvājumu summas: 4 miljoni, 4,6 miljoni, 12 miljoni eiro, bet pēc tam šis piedāvājums tika atsaukts, norādot, ka šī cena ir pārāk augsta, un 12,5 miljoni eiro, taču ar pieprasījumu nojaukt visas ēkas, kas ir gan finansiāli, gan laika periodā ietilpīgi.»

Dažus mēnešus vēlāk – 2014. gada 29. septembrī - atklājās, ka «SSA» darījumā bijuši vien starpnieki.

«SSA» Skonto stadionu pārdeva divas ar pusi reizes dārgāk – par nepilniem 35 miljoniem eiro uzņēmumam «MANI Group»:

tam pašam, kas sākotnēji aizdeva naudu «SSA» stadiona iegādei. Turklāt dažas dienas pēc apjomīgā pirkuma «MANI Group» nomainījās valde, nosaukums - uz «Adventika Group», un tāpat mainījās arī īpašnieki. Uzņēmums joprojām pieder kādai Belizā reģistrētai firmai.

Lai arī «Adventika Group» šobrīd pieder Skonto stadions, viņi sevi šajā iespējamajā shēmā uzskata par zaudētājiem.

Savulaik viņi esot bijuši gana lētticīgi un uzticējušies iepriekšējai uzņēmuma īpašniecei Nataļjai Rudzītei. Viņai pieder arī nekustamo īpašumu kompānija «ORDO Group». Belizas firma no paša sākuma bijusi patiesā Skonto stadiona pirkšanas – pārdošanas darījuma finansētāja. Taču rezultātā sapratuši, ka krietni pārmaksājuši, un nu jūtas apkrāpti.

Ne tikai ENAP, bet arī VID FFP sākusi kriminālprocesu saistībā ar šo darījumu.

VID to ne noliedz, ne apstiprina, tomēr vairākas ar Skonto stadiona pirkšanas – pārdošanas darījumu saistītas personas «de facto» apstiprināja, ka Finanšu policija esot interesējusies par notikušo.

Finanšu policiju varētu interesēt atklāt iespējamos pārkāpumus saistībā ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Proti, starpība, ar kādu «SSA» nopirka Skonto stadionu no «Revertas» un divus mēnešus vēlāk pārdeva «MANI Group», pārsniedz 21 miljonu eiro.

No gūtā ienākuma būtu maksājams uzņēmumu ienākumu nodoklis, kura apmērs varētu pārsniegt pat trīs miljonus eiro.

Taču valsts budžets šos miljonus nav redzējis. Iemesls - «SSA» 2014. gada pārskatā pēkšņi uzrādīti apjomīgi izdevumi, kas ir tikpat lieli kā ieņēmumi. Tādā veidā «SSA», iespējams, varēja izvairīties no nodokļa nomaksas. Pērn VID uz īsu brīdi bija apturējis «SSA» saimniecisko darbību. Šogad tas izdarīts atkārtoti. Tāpat zināms, ka «SSA» nodokļu parāds šobrīd sasniedz 383 987,53 eiro.

«SSA» īpašnieks darījuma brīdī ar «Revertu» bija kādreizējais futbolists un bijušais futbola kluba «Skonto» prezidents Vladimirs Koļesņičenko. Viņš joprojām ir miljonāra un Futbola federācijas prezidenta Gunta Indriksona biznesa partneris. Indriksons gan noliedz, ka Koļisņičenko šajā darījumā būtu pārstāvējis viņa intereses: «Es viņu pazīstu saistībā ar futbola lietām, bet neesmu bijis darījumam tuvumā un nekādas nianses nezinu.»

Pats Koļisņičenko savā deklarētajā dzīvesvietā nebija sastopams un uz «de facto» nosūtītajiem jautājumiem neatbildēja. Sociālajos tīklos redzams, ka Koļisņičenko šobrīd varētu būt Maskavā. Komandējumā šonedēļ esot arī otra apjomīgā Skonto stadiona pirkšanas – pārdošanas darījuma partnere, bijusī «MANI Group» īpašniece Nataļja Rudzīte. Viņa neatbildēja uz jautājumiem par savu iesaisti šīs iespējamās shēmas īstenošanā.

«Jaunā «Adventika Group» valde un tās investors veica iekšējo pārbaudi, kuras rezultātā tika atklāti būtiski pārkāpumi. (..)

Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes izmeklētājs 2016.gada 20.aprīlī nolēma sākt kriminālprocesu.

Ņemot vērā, ka tie fakti, par kuriem ir uzdoti jautājumi, tiek pārbaudīti kriminālprocesa ietvaros, mēs pagaidām nevaram sniegt jums izsmeļošas atbildes, lai netraucētu izmeklēšanai,» norāda «Adventika Group» valdes loceklis Aleksandrs Krakovs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu