Sastrutojušu brūci zēnam Bērnu slimnīcā piedāvā operēt vien nākamgad

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ABDALRHMAN ISMAIL / REUTERS

Kvotas noteiktiem valsts apmaksātiem pakalpojumiem beigušās ne vien reģionu slimnīcās, bet arī Bērnu slimnīcā Rīgā. Bezmaksas konsultācija pie acu ārsta vai bērnu psihiatra šogad vairs nav pieejama, arī ķirurģijas pakalpojumi ambulatori ir tikai par maksu. Tādēļ 12 gadu vecam zēnam ar sastrutojušu brūci slimnīcas personāls ieteicis pagaidīt 25. oktobri, lai varētu pierakstīties uz operāciju nākamgad, trešdien vēstīja LTV «Panorāma».

Šai situācijai nespējot noticēt ne vien bērna vecāki, bet arī veselības ministre Anda Čakša.

Zēnam īkšķis sāpēja tik ļoti, ka sporta stundās viņš kāju nevarēja ievilkt sporta kurpē un sēdēja stadiona malā. Nepareizi nogriezts ienadzis pamazām pazuda strutu pūslī. Ģimenes ārsts ir Saulkrastos, paši jau kādu laiku dzīvo Rīgā. Tāpēc mammai loģiski šķita vērsties Bērnu slimnīcā.

Pie reģistratūras lodziņa Intu sagaidīja kārtīgs šoks, jo uz operāciju pierakstīties nevarēja. «Šogad vairs nevar,

tas bija 6. septembris, bet teica, lai zvana 25. oktobrī - tad atvērs pierakstu uz nākamo gadu,»

stāstīja zēna māte.

Jau ar Bērnu slimnīcas ķirurga nosūtījumu uz operāciju

Inta zvanīja savam ģimenes ārstam. Viņš ieteica vērsties Saulkrastos, kur slimnīcā īkšķim operāciju veica 15 minūšu laikā.

«Dakteris vēl teica – kur tik ilgi bijāt?

Strutas līdz kaulam. Slikti dzīst.

Vēl joprojām cīnāmies ar to brūci,» atzina zēna māte.

Bērnu slimnīcā skaidro – tā kā situācija nebija akūta un bērna dzīvība nebija apdraudēta, ārsts pēc apskates uzņemšanā vecākus aizsūtīja pierakstīties uz procedūru citā laikā.

Bērnu slimnīcā par maksu līdz šim nav veiktas šādas naga izgriešanas operācijas. Pacienti atrod citu vietu vai arī sagaida rindas kārtību. Ja būtu nepieciešams saņemt šādu maksas pakalpojumu, ar pilnu anestēziju tas izmaksātu 185 eiro, ar lokālu – 40 eiro.

Šobrīd dienas stacionārā uz ķirurģisku operāciju rindā jāgaida 61 darba diena.

«61 dienu, protams, nevar gaidīt, bet ārsts, kurš veica šo aprūpi, noteikti ieteica, kur vērsties,» sacīja slimnīcas Komunikācijas daļas vadītāja Vita Šteina.

Bijusī Bērnu slimnīcas vadītāja, tagad veselības ministre Čakša par notikušo ir izbrīnīta. «Ja godīgi, jūs mani samulsinājāt ar to (..). Bērnu slimnīcai tās vajadzības tiek nodrošinātas. Protams, sastrutojis pirksts var tikt operēts arī ambulatori, poliklīnikās, tur var palīdzēt bērnu ķirurgs. (..)

Bet te vairāk ir stāsts par vēlmi palīdzēt.»

Gan veselības ministre, gan Bērnu slimnīcā norāda, ka informācija par to, kur var iegūt valsts veselības aprūpes pakalpojumus, pieejama Nacionālajā veselības dienestā. Zvans pa tālruni 80001234 ir bez maksas. Tiesa, var nākties gaidīt aptuveni 20 minūtes, līdz speciālists atbildēs uz zvanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu