Laukumu iepretim Pētera baznīcai plāno nodēvēt par Reformācijas laukumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja šodien atbalstīja ieceri laukumu iepretim Sv.Pētera baznīcai nodēvēt par Reformācijas laukumu.

Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca bija vērsusies pie Rīgas Vietvārdu un pilsētvides objektu nosaukumu komisijas, lūdzot šim laukuma piešķirt Reformācijas laukuma nosaukumu saistībā ar reformācijas 500.gadadienai veltīto pasākumu organizēšanu Rīgā. Reformācijas laukuma izveide būtu viens no būtiskākajiem darba grupas, kas gatavos pasākumu šai atceres dienai, jautājumiem.

Komisija, izskatot šo jautājumu, atzinusi, ka vēsturiski reformācija bija liels un nozīmīgs notikums un tieši ietekmēja arī Latvijas iedzīvotājus, veidojot iedzīvotāju mentalitāti, tikumus, pasaules redzējumu un ietekmējot valsts teritorijas kultūrvidi un arī paražas.

Šai vietai vēsturiski lietoti arī nosaukumi Pētera laukums un Pēterbaznīcas laukums.

Atsevišķi komitejas deputāti gan pauda neizpratni par šādu nosaukumu un vēlmi «nihilistiski mainīt vietvārdus visam, kam vien iespējams». Deputāts Olafs Pulks (V) pauda, ka nav īsti nepieciešams šāds nosaukums, jo iedzīvotāji tāpat izmantos vēsturiskos nosaukumus, piemēram, neteikts, ka jātiekas Reformācijas laukumā, bet gan pie Pēterbaznīcas. Viņaprāt, oficiālo nosaukumu var ieviest, kādu vien vēlas, taču neviens to nelietos, līdz ar to šis priekšlikums ir nelietderīgs. Deputāts ironiski rosināja arī Brēmenes muzikantu statuju nosaukt par Reformācijas muzikantiem.

Par šo jautājumu bija nepieciešams balsojums, kurā seši deputāti nobalsoja par, divi bija pret, bet viens balsojumā atturējās.

Lēmums par laukuma nosaukumu būs jāpieņem Rīgas domes sēdē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu