LNMM Rozentāla dzīvesbiedrei veltīts koncerts

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Turpinot atzīmēt izcilā latviešu gleznotāja Jaņa Rozentāla jubilejas gadu un pieminot viņa kundzes un mūzas – somu dziedātājas Ellijas Forseli (Elli Forssell, 1871–1943) – 145. dzimšanas dienu, 26. oktobrī plkst.19 Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā sadarbībā ar Pētera Vaska fondu notiks koncerts «Solokoncerts Rozentāla darbnīcā».

Koncertā izcilās Latvijas Nacionālās operas solistes Evijas Martinsones (soprāns) un pianistes Lailas Holbergas sniegumā skanēs Ziemeļvalstu un latviešu vokālā kamermūzika: Emīla Dārziņa, Pētera Barisona, Marģera Zariņa, Roberta Šūmaņa un Edvarda Grīga solodziesmas, kā arī operu ārijas no Ellijas repertuāra.

Improvizētajā mākslinieka darbnīcā būs iespēja iejusties 20.gadsimta sākuma mākslinieku ģimenes svinībās. Tāpat koncerta viesiem būs iespēja apskatīt izstādi «Janis Rozentāls (1866-1916). Māksla un tehnika«.

Mākslas zinātniece Aija Brasliņa par šā vakara gaviļnieci stāsta: «Ellija Forsele tika absolvējusi Helsinku konservatoriju, pēc tam papildinājusi dziedātprasmi Milānā, Romā, Parīzē, daudz koncertējusi. Viņas skolotāji bija Abrahams Ojanpere (Aabraham Ojanperä), Žans Sibēliuss (Jean Sibelius) un Martins Vegeliuss (Martin Wegelius). Ellijas repertuārā bija Hendeļa, Gluka, Mocarta, Rosīni, Šūberta, Šūmaņa, Sibēliusa, Melartīna u.c. komponistu sacerējumi, kā arī somu tautas dziesmas.

1902. gada nogalē Ellija viesojas koncertturnejā Rīgā. Janis Rozentāls, kuru interesē ziemeļu kaimiņzemes kultūra, ir klausītāju vidū. Koncerts uz Rozentālu atstāj dziļu iespaidu, īpaši – Sibēliusa komponētā dziesma «Melnās rozes». Janis ar Elliju iepazinās viesībās, kuras viņai par godu pēc koncerta rīkoja Grosvaldu ģimene.

Jau pēc deviņām dienām Rozentāls rakstīja bildinājuma vēstuli Ellijas tēvam Teodoram Forselam, kurš savu svētību neliedza, un 1903.gada 5. martā Helsinkos notika kāzas. Arī pēc kāzām Ellija nepārtrauca savu koncertdarbību, lai gan tā vairs nebija tik aktīva kā iepriekš – ģimenē piedzima trīs bērni: Laila Gedde (1903–1977), Irja Ausma (1906–1984) un Maris Miķelis (1907–1952).

Laulība ar Elliju un draudzība ar Forselu ģimenes tuvajiem cilvēkiem deva iespēju Janim Rozentālam dziļāk iepazīt somu kultūru. Vasaras Rozentāli bieži pavadīja Forselu vasaras mītnē Nummelā. Rozentāls iepazina Somijas kultūras dzīvi, satikās ar daudziem izciliem somu māksliniekiem un kultūras darbiniekiem, gūstot jaunus impulsus savai daiļradei.»

Jāpiebilst, ka šī programma, gūstot lielu klausītāju atsaucību, pirmoreiz izskanēja šopavasar – 11. martā – Mazajā Mežotnes pilī.

Koncerta apmeklētājiem būs iespēja starpbrīdī aplūkot Jaņa Rozentāla jubilejas izstādi «Janis Rozentāls (1866–1916). Māksla un tehnika».

Biļetes uz koncertu var iegādāties «Biļešu Paradīzes» kasēs, kā arī internetā: www.bilesuparadize.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu