Igaunijas prezidenta amatā stāsies Kersti Kaljulaida

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Igaunijas prezidenta amatā pirmdien stāsies Kersti Kaljulaida, kas būs pirmā sieviete Igaunijas valsts galvas postenī.

Jaunās prezidentes zvēresta došanas ceremonija notiks parlamentā, un tās laikā pie parlamenta ēkas būs karavīru godasardze.

Vakarā Kaljulaida un līdzšinējais valsts galva Tomass Hendriks Ilvess rīkos kopīgu pieņemšanu.

Jau ziņots, ka Igaunijas parlaments Kaljulaidu par prezidenti ievēlēja pagājušo pirmdien. Pie partijām nepiederošā Kaljulaida bija parlamentā pārstāvēto partiju kompromisa kandidatūra, jo pirms tam prezidentu nevarēja ievēlēt ne parlaments augustā, ne elektoru kolēģija septembrī, tāpēc, ka neviens no kandidātiem nespēja iegūt ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu.

Kaljulaida dzimusi 1969.gadā. 1992.gadā beigusi Tartu universitātes Bioloģijas fakultāti, bet 2001.gadā šajā pašā augstskolā aizstāvējusi maģistra grādu uzņēmējdarbības vadībā. 1999.gadā kļuvusi par toreizējā premjera Marta Lāra padomnieci ekonomikas jautājumos, bet 2002.gadā iecelta par Igaunijas valsts energokompānijas «Eesti Energia» Iru koģenerācijas elektrostacijas vadītāju. No 2004.gada - Igaunijas pārstāve Eiropas Revīzijas palātā.

Ilvesa otrais piecu gadu amata termiņš noslēdzās svētdien. Konstitūcija viņam liedza kandidēt uz trešo prezidenta amata termiņu pēc kārtas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu