Krūmiņa lietā aizturēts arī pārvietojamo tualešu biznesa darbonis Anrī Kursītis

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš caur trešajām personām varētu būt finansējis divas partijas – «No sirds Latvijai» un ZZS, kopumā abām pārskaitot aptuveni 135 000 eiro, tā ziņo raidījums «Nekā personīga». Uz šo secinājumu pamata KNAB šonedēļ aizturēja Krūmiņu un finansēšanas shēmas līdzdalībniekus Jūrmalas mēru Gati Truksni, finanšu konsultantu Jorenu Raitumu un pārvietojamo tualešu uzņēmēju Anrī Kursīti.

Katram no aizturētajiem bija sava loma partiju slēptajā uzturēšanā, tomēr vienojošais ir Jūlijs Krūmiņš. Jau trīs gadus trešo personu izmantošana partiju finansēšanā ir krimināli sodāms pārkāpums. Pirms tam trešās personas izmantoja plaši, jo tas ir ērtākais veids, kā bagātiem cilvēkiem samaksāt partijai par ietekmi vairāk, nekā to atļauj ziedojuma limits.

2014. gadā pirms Saeimas vēlēšanām «No sirds Latvijai» pārtapa par partiju un nedēļas laikā tās kasē iebira vairāk nekā 100 000 eiro. Tieši tik daudz, lai varētu samaksāt par milzīgo reklāmas kampaņu. Partijas biedri Viesturs Tamužs un Liene Cipule partijas vadītājai Ingūnai Sudrabai prasījuši – no kurienes nauda? Sudraba atbildējusi, ka nezina, bet partijas kasiera pienākumus uzticējusi cilvēkam, kam nav bijis nekāda sakara ne ar partiju, ne kustību, - Jorenam Raitumam.

Uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš atzīst, ka ar Jorenu Raitumu bijis pazīstams daudzus gadus. Viņš kopš 2000.gada dzīvojot pie Krūmiņa Baltezerā ar savu ģimeni un īrējot no uzņēmēja māju. «Un tad, kad Inguna sāka tur kaut ko darboties, tad es viņai ieteicu – paņem šo zēnu, viņš tevi nekad neapmānīs, ņem viņu, lai viņš tev palīdz,» raidījumam «Nekā personīga» norāda Jūlijs Krūmiņš.

Uzņēmējs gan noliedz, ka caur Jorenu Raitumu būtu pārskaitījis Ingūnas Sudrabas partijai naudu. «Nē, jo es skaitīju tā, ka es palīdzu. Tā mana palīdzība bija morālā, un tās pilnīgi pietika, jo kā notiekas finansējumi? Es pazīstu kādus 60 stividorus, es viņus sasaucu, Inguna ar viņiem tikās, viņa viņus pārliecināja, un viņi skaitīja naudu iekšā Ingunai.

Cik viņi tur ieskaitīja, diezgan lielas summas.

Jā, nu ja,» norāda Krūmiņš.

Tomēr 60 lielos stividorus Sudrabas partijas ziedotāju sarakstā neredz. Tur ir kāds jaunietis Jānis Dāvis, kāds jauns lopkopis Mārtiņš Butāns, kāda būvniecības uzņēmuma vadītāja Kristīne Petruškina, bijušais Latvijas televīzijas darbinieks Ivars Falks, galdnieks Jānis Raudzeps un pārvietojamo tualešu tirgus līderis Anrī Kursītis. Šos cilvēkus vieno tas, ka tiem ir legāli iztikas avoti un tie ziedojuši Sudrabas partijai vienā laikā pa 14 000 vai 15 000 eiro. Kursīša loma neatļautā partiju sponsorēšanā varētu būt lielāka, nekā citiem. Kā liecina «Nekā personīga» rīcībā esošās ziņas, viņš varētu būt ceturtā «Krūmiņa – Trukšņa» lietā aizturētā persona.

Vēl viens Krūmiņa projekts bija zaļās zemnieces Ivetas Grigules ievēlēšana Eiroparlamentā. Uz to uzņēmēju pamudinājuši pašreizējie «No sirds Latvijai» Saeimas deputāti Romāns Mežeckis un Ringolds Balodis. Viens tolaik bija pilsētas vicemērs, bet otrs - ZZS mēra Gata Trukšņa padomnieks.

Viens no lielākajiem eiroparlamentārietes Grigules atbalstītājiem bija vēl kāds uzņēmējs, Zaļās partijas valdes loceklis Valdis Kalnozols. Viņš sešos maksājumos ZZS 2014.gadā ziedojis 18 000 eiro.

Laikā, kad Jūrmalas mēra amatā atrodas Gatis Truksnis, Kalnozolam radās iespēja attīstīt kulinārijas biznesu. Viņš izveidoja kafejnīcu Lighthouse. Saviem paziņām Jūlijs Krūmiņš ir stāstījis, ka nekad pelnīt nav bijis tik viegli kā tagad Jūrmalā.

Jūrmalā ir sava pilsētas leģenda. Tā vēsta, ka Truksnim par labvēlību Jūlija Krūmiņa biznesa projektiem ir piešķirts vesels stāvs jaunajā Turaidas ielas projektā. Krūmiņš daļēji to apstiprina.

Trukšņa, Krūmiņa, Raituma un Kursīša aizturēšanai KNAB esot gatavojies jau divus gadus. Viss bijis gatavs jau vasarā, tomēr aizturēšana notikusi tikai oktobrī. KNAB izkratījis arī Jūlija Krūmiņa mitekli, biroju, Jorena Raituma kabinetu, Gata Trukšņa kabinetu un mājvietu. Trukšņa māju KNAB darbinieki kratīja visu dienu. Beidza ap desmitiem vakarā.

Pēc aizturēšanas Truksnim pirmo nakti nācās pavadīt dažus soļus no savas dzīvesvietas – Bulduru slimnīcā, jo iztaujāšanas laikā mēra kabinetā viņš iedzēra tādus medikamentus, no kuriem uz līdzenas vietas noģība. Nākamajā dienā Bulduru slimnīcas ārstu konsilijs viņu atzina par veselu, tādēļ vismaz viena nakts mēram apcietinājumā bija jāpavada. Krūmiņš aiz restēm pavadīja divas naktis.

«Nekā personīga» ir vairākkārt redzējis Gati Truksni Saeimā apciemojam ZZS frakcijas priekšsēdētāju Augustu Brigmani. Skandāls arī atklājis, ka šis politiķis regulāri iet spēlēt kārtis kopā ar Krūmiņu un uzņēmējiem Agni Kalnkaziņu un maksātnespējas administratoru Māri Sprūdu.

Ja pierādīsies, ka ziedojumi Sudrabai un ZZS bijuši nelikumīgi, tad abas partijas zaudēs valsts finansējumu. ZZS tas 2015.gadā bija 126 000 eiro, Sudrabas partijai 44 000. Plus vēl, ja pierādīs nelikumīgo finansēšanu, kriminālatbildība var draudēt ne tikai četriem šonedēļ aizturētajiem, bet arī partiju vadītājiem Ingunai Sudrabai, Augustam Brigmanim un Armandam Krauzem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu