Džons Makeins nebalsos par Trampu, Kondolīza Raisa aicina viņu atsaukt kandidatūru

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Senators un bijušais Republikāņu partijas Baltā nama kandidāts Džons Makeins sestdien paziņoja, ka nākammēnes paredzētajās ASV prezidenta vēlēšanas nebalsos par savas partijas kandidātu Donaldu Trampu, bet bijusī valsts sekretāre Kondolīza Raisa aicināja Trampu atsaukt savu kandidatūru.

Makeins un Raisa šādi reaģējuši uz šonedēļ publiskotajiem Trampa izteikumiem par sievietēm.

«Es gribēju atbalstīt kandidātu, kuru izvirzīja mūsu partija. Tā nebija mana izvēle, bet kā bijušais kandidāts es uzskatīju, ka ir svarīgi respektēt faktu, ka Donalds Tramps atbilstoši mūsu partijas noteikumiem ieguva vairākuma delegātu atbalstu,» sacīts Makeina paziņojumā.

«Taču Donalda Trampa uzvedība šonedēļ, kas noslēdzās ar viņa pazemojošo izteikumu par sievietēm un viņa lielīšanās par seksuālajiem uzbrukumiem nākšanu gaismā, padara neiespējamu turpināt pat ar nosacījumiem atbalstīt viņa kandidatūru,» uzsver Makeins, kurš bija republikāņu Baltā nama kandidāts 2008.gada prezidenta vēlēšanās, taču zaudēja pašreizējam prezidentam demokrātam Barakam Obamam.

Makeins paziņojumā arī norāda, ka ne viņš, ne viņa sieva Sindija 8.novembrī nebalsos par Trampu. «Mēs [biļetenā] ierakstīsim kāda laba konservatīvā vārdu, kurš ir piemērots būt par prezidentu.» raksta senators.

Savukārt Raisa, kas republikāņu prezidenta Džordža Buša jaunākā valdībā bija prezidenta padomniece nacionālās drošības jautājumos un valsts sekretāre, sociālajā tīklā «Facebook» ierakstījusi: «Pietiek! Donaldam Trampam nevajadzētu būt prezidentam. Viņam ir jāizstājas.»

Arī Holivudas zvaigzne un bijušais Kalifornijas štata gubernators Arnolds Švarcenegers, kurš ir republikānis, paziņojis, ka nebalsos par Trampu, un aicinājis to nedarīt savus partijas biedrus.

«Pirmo reizi kopš 1983.gada, kad es kļuvu par [ASV] pilsoni, es nebalsošu par republikāņu prezidenta amata kandidātu,» sociālās saziņas vietnē «Twitter» raksta Švarcenegers, piebilstot, ka vēl nav izlēmis, «kā balsos nākammēnes».

«Es vēlos (..) atgādināt saviem biedriem Republikāņu partijā, ka ne tikai ir pieņemami dot priekšroku valsti, nevis savai partijai, bet tas ir jūsu pienākums,» uzsver Švarcenegers.

Tikmēr republikāņu kandidāta sieva Melānija Trampa paziņojusi, ka šonedēļ publiskotie Trampa izteikumi par sievietēm viņu ir apvainojuši, taču paudisi cerību, ka «cilvēki pieņems viņa atvainošanos, kā to esmu izdarījusi es, un koncentrēsies uz svarīgajiem jautājumiem, kādi ir mūsu nācijai un pasaulei».

Tramps sestdien atkārtoti noraidīja iespēju, ka varētu atsaukt savu kandidatūru.

2005.gadā uzņemtajā video Tramps ir dzirdams sakām: «Ja tu esi zvaigzne, viņas ļaus tev darīt visu.» Tramps, kurš sarunā nosauca kādu sievieti nosauca par «kuci», neilgi pirms sarunas ieraksta bija apprecējies ar savu pašreizējo sievu Melāniju. Tā ir viņa trešā laulība.

Tramps jau iepriekš ir izcēlies ar sievietes aizskarošiem izteicieniem, tomēr nesen viņš centies tos aizstāvēt, norādot, ka daudzi no tiem bijuši domāti izklaidējošiem nolūkiem.

«Neviens nejūt tādu cieņu pret sievietēm kā es,» viņš pavēstījis intervijā telekanālam KSNV.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu