Nākamnedēļ tiks izlaista sudraba kolekcijas monētas ««Baltars». Porcelāns» otrā tirāža

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas Banka

No nākamās otrdienas, 11.oktobra, Latvijas Bankas kasēs būs iegādājama piecu eiro sudraba kolekcijas monēta ««Baltars». Porcelāns», mājaslapā informē centrālā banka. No pirmdienas, 10.oktobra, plkst.10 monētas ««Baltars». Porcelāns» varēs rezervēt Latvijas Bankas Monētu rezervācijas sistēmā. Vienas rezervēšanas limits būs viena monēta.

Monētu rezervācijas sistēmā būs rezervējamas 400 monētas, savukārt Latvijas Bankas kasēs Rīgā un Liepājā būs nopērkams 1000 monētu.

Latvijas Bankas kasēs monētu tirdzniecība tiks sākta 11.oktobrī - kasēs Rīgā no plkst.8, bet Liepājas filiālē - no plkst.8.30. Vienam pircējam būs iespēja iegādāties divas monētas. Latvijas Bankas ēkas Rīgā tiks atvērtas pirms kasu darba laika, plkst.7, un uzreiz būs saņemami kases kārtas numuriņi.

Jau ziņots, ka monētas ««Baltars». Porcelāns» pirmā tirāža - 3000 monētu - tika izlaista augustā un izpelnījās lielu pircēju interesi. Latvijas Bankas kasēs monēta tika izpirkta dažu stundu laikā.

Monētas kopējā tirāža ir 5000 monētu. Šīs monētas cena Latvijas Bankas kasēs ir 53 eiro.

Monēta ««Baltars». Porcelāns» veltīta Latvijas nacionālās kultūras lepnumam - porcelāna un fajansa trauku apgleznošanas darbnīcai «Baltars». «Baltars» ražotnē tapušie dekoratīvās mākslas šedevri atbilst Eiropas un pasaules «Art Deco» dizaina augstāko sasniegumu līmenim un kļuvuši par Latvijas nacionālās kultūras lepnumu.

Kolekcijas monēta veidota, reproducējot šķīvja «Deja» attēlu. Monētas kalums veidots atbilstoši lēzena šķīvja formai. Kompozīcijas autors ir latviešu gleznotājs, grafiķis Romans Suta (1927-1944).

Monēta izgatavota Lietuvas monētu kaltuvē.

Kolekcijas monēta ««Baltars». Porcelāns» ir maksāšanas līdzeklis Latvijā, tomēr maz ticams, ka monēta reāli nonāks apgrozībā, jo pēc būtības tā ir mākslas darbs un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasīta.

Porcelānam veltītā eiro kolekcijas monēta ir viena no septiņām kolekcijas monētām, ko šogad iecerējusi izdot Latvijas Banka. Šogad pie pircējiem jau nonākušas arī sudraba kolekcijas monētas «Pasaku monēta II. Eža kažociņš» un «Nacionālais uzņēmējs».

Gan 2014., gan 2015.gadā Latvijas Banka izdeva sešas kolekcijas monētas. Interesenti informāciju par Latvijas Bankas kasēs nopērkamajām kolekcijas monētām var meklēt centrālās bankas tīmekļa vietnē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu