Varas un mantas dalīšana Uzbekistānā: mirušā prezidenta meita ieslodzīta psihiatriskajā slimnīcā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

Tiek uzskatīts, ka mirušā Uzbekistānas prezidenta meita, miljardiere Gulnara Karimova ieslodzīta psihiatriskajā slimnīcā, raksta «Daily Mail». Avoti Uzbekistānā vēsta, ka Gulnaras Karimovas ieslodzīšana psihiatriskajā klīnikā notikusi ar prezidenta pienākumu izpildītāja, Karimova pēcteča Šavkata Mirzijojeva gādību. 44 gadus vecā augsto aprindu dāma, kas reiz tika uzskatīta par bagātāko sievieti bijušajā PSRS, tikusi nošķirta no sabiedrības drīz pēc tam, kad viņas tēvs, Uzbekistānas prezidents Islams Karimovs šajā mēnesī nomira no sirdstriekas.

Avoti Uzbekistānā vēsta, ka Šavkats Mirzijojevs šādi rīkojies politisku apsvērumu dēļ. Gulnara Karimova politiskajās aprindās bijusi gana ietekmīga persona ar Hārvarda universitātes diplomu.

Tomēr lielāku atpazīstamību Karimova izpelnījusies ar savām sabiedriskajām aktivitātēm, viņa bijusi arī popmūzikas zvaigzne, modele un pat diplomāte.

Gulnarai Karimovai sava tēva ietekmes dēļ nereti pat tika piedēvēts Uzbekistānas princeses statuss. Kā raksta «Daily Mail», Karimovas ievietošana psihiatriskajā slimnīcā iezīmējot viņas ietekmes zaudēšanu, lai gan «krišana no troņa» esot sākusies jau sen.

Foto: Sputnik/LETA

2013. gadā pēc Uzbekistānas drošības dienesta vadītāja ziņojuma Gulnara kritusi pati sava tēva nežēlastībā. Izlūkdienests prezidentam Islamam Karimovam esot parādījis dosjē ar bildēm, kurās viņa meita redzama daļēji kaila, norādot uz to, ka sieviete bagātības un ietekmes dēļ esot «pagrimusi».

Gadu vēlāk Uzbekistānas tiesa Gulnarai Karimovai piesprieda piesprieda mājas arestu saistībā ar apsūdzībām korupcijā. Viņu tur aizdomās par naudas atmazgāšanu un korupciju arī citās valstīs: ASV un Šveicē. Tiek uzskatīts, ka viņa ir īpašniece 615 miljonus mārciņu vērtam ieguldījumu fondam, kuru konfiscējušas Šveices varas iestādes. Savukārt ASV turpinās pamatīga izmeklēšana par 770 miljonu britu mārciņu likteni. Pēc ASV izmeklētāju domām, Karimova šo naudu ieguvusi ar korupcijas palīdzību, darbojoties telekomunikāciju industrijā.

Bijušais Lielbritānijas vēstnieks Kregs Murejs bijušā Uzbekistānas līdera meitu publiski nodēvējis par «skaistu, taču nāvējošu Džeimsa Bonda filmu cienīgu ļauno varoni». «Gulnara Karimova ir nepārspējams savienojums. Bagātāka nekā Parisa Hiltone, nenoliedzami arī gudrāka un, iespējams, seksīgāka - esmu saticis viņas abas.

Viņa ieguvusi maģistra grādu biznesa administrācijā Hārvarda universitātē, viņa ir melnās jostas īpašniece cīņu mākslā, brīvi pārvalda četras valodas un ir profesionāla rotaslietu dizainere, dzejniece, kā arī izpildījusi pasaulē pirmo vietu ieguvušu popmūzikas singlu,» izteicās bijušais vēstnieks.

Neskatoties uz dažādām apsūdzībām un kritiku, uzbeku vidū viņa bija ļoti populāra persona.

Karimova un viņas 18 gadus vecā meita Imana sabiedrībā nav redzētas jau kopš 2014. gada, bet viņas dēls, kas ir jurists, cenšas neizcelties Lielbritānijas sabiedrībā un neesot varējis ar savu māti sazināties, kopš viņa ir ievietota psihiatriskajā slimnīcā.

Foto: Sputnik/LETA

Karimovai bijis liegts ierasties arī pašas tēva bērēs. Nav skaidrs arī par diktatoru dēvētā Islama Karimova mantas liktenis.

Tiek uzskatīts, ka viņa īpašumi un nauda varētu tikt sadalīti starp vadošo eliti.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu