Eksperts: Jaunievēlētā Igaunijas prezidente vēlēsies atšķirties no Ilvesa

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Jaunievēlētā Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida vēlēsies zināmā mērā atšķirties no prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa, sacīja Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) direktors Andris Sprūds.

Runājot par Kaljulaidas akcentiem prezidentūras laikā, viņš norādīja, ka laika gaitā pieredzētas dažādas akcentu maiņas un ir diezgan skaidrs, ka arī viņa vēlēsies atšķirties no Ilvesa. Tomēr Igaunija, neskatoties uz dažādiem notikumiem, ir spējusi saglabāt savu kursu, un arī šoreiz nav pamata domāt, ka kaut kas varētu mainīties, viņš sprieda.

«Varbūt Kaljulaida vēlēsies būt citāda. Viņa nevarēs un nebūs tāda, kāds bija Ilvess, jo viņa stilu ir neiespējami kopēt. Viņš ir Rietumu cilvēks ar valodu zināšanām, un Rietumos jūtas kā dzimtenē. Dažkārt Ilvesam pārmeta zināmu augstprātību, stāvēšanu pāri. Turklāt ne visi viņa izteikumi bijuši pārāk korekti,» izteicās Sprūds.

Jau vēstīts, ka Igaunijas parlaments Rīgikogu pirmdien prezidenta amatā ievēlējis pie partijām nepiederošo Igaunijas pārstāvi Eiropas Revīzijas palātā Kersti Kaljulaidu. Par viņu nobalsoja 81 deputāts, līdz ar to viņa savākusi ievēlēšanai vajadzīgās divas trešdaļas jeb vismaz 68 deputātu balsis.

Rīgikogu sēdē, kurā balsoja par nākamo Igaunijas valsts prezidentu, piedalījās 98 no 101 Igaunijas parlamenta deputāta.

Kaljulaida dzimusi 1969.gadā. 1992.gadā beigusi Tartu Universitātes Bioloģijas fakultāti, bet 2001.gadā šajā pašā augstskolā aizstāvējusi maģistra grādu uzņēmējdarbības vadībā.

1999.gadā kļuvusi par toreizējā premjera Marta Lāra padomnieci ekonomikas jautājumos, bet 2002.gadā iecelta par Igaunijas valsts energokompānijas «Eesti Energia» Iru koģenerācijas elektrostacijas vadītāju. No 2004.gada pārstāv Igauniju Eiropas Revīzijas palātā. Lai gan viņas amata termiņš beidzās jau maijā, viņa turpina pildīt šos pienākumus, jo Igaunijas valdība nav atradusi jaunu valsts pārstāvi palātā.

No 2001. līdz 2004.gadam bijusi Tēvzemes savienības biedre.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu