Septembris bijis nedaudz siltāks un krietni sausāks nekā ierasts

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Aizvadītais mēnesis bija viens no sausākajiem septembriem Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē, savukārt gaisa temperatūra, līdzīgi kā iepriekšējo gadu septembros, bija nedaudz augstāka par normu, liecina aģentūras BNS apkopotā meteoroloģiskā informācija.

Atbilstoši provizoriskiem datiem nokrišņu daudzums valstī vidēji bija mazliet virs 20 milimetriem jeb aptuveni 30 procentu no normas – tāpat kā 2000.gadā, kad bija otrais sausākais septembris novērojumu vēsturē. Mazākais nokrišņu daudzums septembrī piedzīvots 1949.gadā – valstī vidēji tikai deviņi milimetri.

Pagājušā mēneša vidējā gaisa temperatūra bija aptuveni grādu virs normas. Septembra pirmā puse bija divarpus grādus siltāka nekā ierasts, mēneša otrajā pusē gaisa temperatūra bija tuvu normai.

Par normu sauc 1981.-2010.gada vidējo rādītāju.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotajiem datiem šogad tikai janvārī gaisa temperatūra Latvijā bijusi zem normas, savukārt augustā tā bija precīzi tāda pati kā 1981.-2010.gada vidējais rādītājs. Septembris kļuvis par relatīvi sausāko šā gada mēnesi; mazāks par normu nokrišņu daudzums bija arī martā un maijā.

Tuvākajās dienās gaisa temperatūra Latvijā pazemināsies, no 4.oktobra tā noslīdēs vairākus grādus zem normas, vietām iespējams īslaicīgs slapjš sniegs, prognozē «Global Forecast System».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu