Bulgārijas parlaments atbalsta «parandžu aizliegumu»

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/LETA

Bulgārijas parlaments piektdien apstiprināja tā dēvēto parandžu aizliegumu, pievienojoties vairākām citām Eiropas valstīm, kas jau lēmušas par tradicionālo musulmaņu sieviešu sejsegu nēsāšanas aizliegumu publiskās vietās, kamēr citās kontinenta valstīs šajā jautājumā notiek arvien aktīvākas debates.

Parlamenta apstiprinātais likums «aizliedz publiskās vietās nēsāt apģērbu, kas daļēji vai pilnībā aizsedz seju».

Par šo noteikumu pārkāpšanu draud 200 levu (103 eiro) liela sodanauda, bet atkārtota pārkāpuma gadījumā sodanauda pieaug līdz 1500 levām.

Bulgārijā musulmaņi ir aptuveni 13% no iedzīvotāju kopskaita. Vairums islāmticīgo ir piederīgi turku minoritātei.

Bulgāru musulmaņu sievietes gan tradicionāli nēsā vienīgi šalli, ar kuru tiek piesegti mati.

Tomēr pēdējā laikā, īpaši galēji konservatīvajās islāmticīgo čigānu kopienās, pieaudzis sieviešu skaits, kas nēsā nikabus, galvas apsegus, kas aizsedz visu seju, atstājot vienīgi spraugu acīm.

Čigāni sastāda nepilnus desmit procentus no Bulgārijas iedzīvotāju kopskaita, un aptuveni trešdaļa no viņiem ir musulmaņi.

Vairākas Bulgārijas pilsētas ar vietējās likumdošanas aktiem jau līdz šim bija aizliegušas nikabus.

Pret aizliegumu iestājas turku minoritātes partija «Kustība par tiesībām un brīvībām», kas pārējās partijas apsūdzējusi «reliģiskā neiecietībā».

Līdz šim parandžu un nikabu nēsāšana publiskās vietās aizliegta jau Francijā un Beļģijā. Arī Šveicē parlamenta apakšpalāta ar nelielu balsu šonedēļ atbalstīja šādu aizliegumu.

Augustā atbalstu daļējam parandžu aizliegumam pauda Vācijas iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs.

Aptaujas liecina, ka šādu aizliegumu atbalsta arī vairums britu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu