Šoks! Jaunajā projektā katram dzīvoklim par kāpņutelpas elektrību jāmaksā 20 €

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Kāda portāla TVNET lasītāja ir nepatīkami pārsteigta, saņemtot komunālo pakalpojumu rēķinu par augustu: maksa par koplietošanas elektroenerģiju bija četrkāršojusies - no pieciem līdz 20 eiro katram dzīvoklim. Savukārt AS «Sadales tīkls» pārstāve skaidroja, ka pēc iedzīvotāju vēršanās TVNET uzņēmuma speciālisti atkārtoti sazinājās ar apsaimniekotāja pārstāvi, aicinot pārskatīt un samazināt ēkas elektrotīkla jaudu. Tagad elektrotīkla jauda ēkā tiks samazināta.

Lasītāja rakstīja: «Dzīvojam jaunā projektā, un mums ir lietas, kas patērē koplietošanas elektroenerģiju: lifts, āra apgaismojums, daudzi cirkulācijas sūkņi, ūdens spiediena uzturēšanas sūkņi, jumta apsilde, ventilācija. Taču arī dzīvokļu ir daudz, un līdz šim izmaksas neradīja pretestību.

Taču šoreiz kaimiņu kopējā e-pastā ļoti daudzi iebilda par astronomisko summu, kas pārsniedz pat pašu dzīvokļos patērēto elektroenerģiju.

Mūsu gadījumā par elektrību dzīvoklī jāmaksā 10 eiro, bet par koplietošanas - 20 eiro.

Sākotnēji domājām, ka kļūdu aprēķinos pieļāvis apsaimniekotājs - SIA «Latio namsaimnieks», kā līdz šim daudzkārt bija gadījies. Taču izrādās, ka no 1. augusta stājušās spēkā izmaiņas elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojuma tarifos. Diemžēl mūsu mājas iedzīvotājus informācija par izmaiņām nebija sasniegusi. Pat izlasot izmaiņu būtību, cilvēkam «parastajam» nekļūst skaidrs, kā varētu mainīties rēķina summa, jo Latvenergo paziņojums mājaslapā uzrakstīts pozitīvā manierē ar uzsvaru uz izdevīgumu patērētājiem.

Apsaimniekotāja pārstāvis informē, ka līdz šim par mūsu mājai rezervētajiem 1200 ampēriem jāmaksā bija ~100 EUR, taču šomēnes tie ir jau 1100 EUR.

Skumji, ka apsaimniekotājs laicīgi nereaģēja un nepiedāvāja risinājumu, kas ļautu samazināt jaudas. Citādi rodas sajūta, ka dzīvojam nevis mājā, bet rūpnīcā. Daži mājas iedzīvotāji uzskata, ka tik nesamērīgs sadārdzinājums bez iepriekšēja brīdinājuma uzskatāms par patērētāju tiesību pārkāpumu.»

«Sadales tīkls» norāda uz jaunajiem tarifiem

Savukārt AS «Sadales tīkls» preses sekretāre Tatjana Smirnova TVNET skaidroja, ka šā gada 1.augustā stājušies spēkā jaunie sadales sistēmas pakalpojumu tarifi, kurus ieviešot «Sadales tīkla» mērķis līdztekus bojājumu skaita un elektroenerģijas piegādes pārtraukumu samazināšanai un pieslēguma jaudas izmantošanas efektivitātes veicināšanai ir mazināt nevienlīdzību ikmēneša izmaksu ziņā starp klientiem – tiem, kas tērē elektrību, nav jāmaksā arī par tiem, kas to netērē, bet kuriem tik un tā «Sadales tīklam» ir jānodrošina elektroenerģijas pieslēgums, nepārtraukta elektrības piegāde un skaitītāju apkalpošana.

Līdzsvaroto «Sadales tīklu» sadales sistēmas pakalpojumu tarifu struktūra motivē klientus pievērst lielāku uzmanību energoefektivitātei un efektīvai elektrotīkla jaudu izmantošanai, tādēļ gan mājsaimniecības, gan juridiskie klienti – kokapstrādes, lauksaimniecības, rūpniecības u.c. nozaru uzņēmumi - var rūpīgi izvērtēt, vai viņu objektos esošais elektrotīkla pieslēgums nākotnē būs nepieciešams un vai elektrotīkla pieslēguma jauda ir optimāla.

«Sadales tīkla» apkopotā informācija liecina, ka

uzņēmumi patērē vidēji tikai 10% no pieprasītās jaudas,

tātad elektrotīkla infrastruktūras rezerves ir daudz lielākas par faktisko nepieciešamību. Nereti jau vēsturiski uzņēmumam projektā ir pieprasīts elektrotīkla pieslēgums ar jaudas rezervi, bet reāli tā netiek izmantota, jo ikmēneša maksājums agrāk nebija saistīts ar pieprasītās jaudas apjomu, bet norēķini notika pēc faktiski patērētā elektrības daudzuma. Ieviešot līdzsvaroto sadales tarifu sistēmu un palielinot fiksētās maksājuma daļas īpatsvaru, situācija ir mainījusies, tādēļ uzņēmumi, kam ir lielas jaudas rezerves, var pārskatīt to nepieciešamību, Smirnova skaidroja.

Viņa apgalvoja, ka sadales sistēmas pakalpojumu tarifu izmaiņu skaidrošanu «Sadales tīkls» sāka jau pēc tarifu projekta iesniegšanas izskatīšanai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā gan ar mediju palīdzību, gan tiekoties ar organizācijām un ieinteresētajām pusēm, pašvaldībām, juridisko personu organizācijām, kā arī individuāli tiekoties un sniedzot konsultācijas klientiem, un komunikācija turpinās arī šobrīd pēc sadales sistēmas pakalpojumu tarifu stāšanās spēkā. Savukārt mājsaimniecību klientus gan līdz šim, gan arī turpmāk par rēķina izmaiņām informēs elektroenerģijas tirgotāji.

«Sadales tīkls» bija sazinājies ar apsaimniekotāju

Jau pēc sadales sistēmas pakalpojumu tarifu apstiprināšanas

«Sadales tīkls» vairākkārt sazinājās ar TVNET lasītājas norādītā īpašuma apsaimniekotāju un tikās ar uzņēmuma pārstāvjiem,

lai skaidrotu tarifu izmaiņas, elektrotīkla pieslēgumu jaudu efektīvu lietošanu un to ietekmi uz kopējām izmaksām par elektrību, aicinot klientu izvērtēt, vai tā tiešām ir nepieciešama. Tomēr, neskatoties uz regulāru savstarpējo komunikāciju, «Sadales tīkls» nesaņēma no klienta pieteikumu elektrotīkla jaudas samazināšanai šajā īpašumā.

Vēlreiz aicina pārskatīt un samazināt jaudu

Smirnova arī norādīja, ka pēc iedzīvotāju vēršanās portālā TVNET «Sadales tīklā» speciālisti atkārtoti sazinājās ar apsaimniekotāja pārstāvi, aicinot pārskatīt ēkas elektrotīkla jaudu un nepieciešamības gadījumā to samazināt. Ēkas apsaimniekotāja pieteikumu elektrotīkla jaudas samazināšanai «Sadales tīkls» saņēma 22.septembrī, pamatojoties uz kuru «Sadales tīkls» var veikt izmaiņas pieslēguma tehniskajos rādītājos un sadales sistēmas pakalpojumu līgumā. Elektrotīkla jauda objektā tiks samazināta.

Līdz šim ēkai «Sadales tīkls» nodrošināja elektrotīkla jaudu 1200 ampēri, bet šobrīd elektrotīkla jauda kopumā ir samazināta uz 189 ampēriem,

par kuras nodrošināšanu apsaimniekotājam turpmāk būs jānorēķinās. Lai noskaidrotu, kā elektrotīkla jaudas izmaiņas ietekmēs iedzīvotāju rēķinus, «Sadales tīkls» aicina iedzīvotājus sazināties ar apsaimniekotāju.

Bet «Latio namsaimnieks» nesniedza TVNET komentārus par šo situāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu