Lībijas premjers sola, ka viņa sāncensis būs pārstāvēts valdībā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lībijas nacionālās vienotības valdības premjerministrs Fajezs al Sarradžs otrdien paziņoja, ka viņa sāncensis ģenerālis Halīfa Haftars, kurš kontrolē Lībijas galvenās naftas eksporta ostas, būs pārstāvēts jaunā, iekļaujošākā valdībā.

«Mums nav citas izvēles kā dialogs un izlīgums,» Sarradžs sacīja Parīzē sniegtā intervijā Francijas ziņu aģentūrai AFP.

«Neviens negrib eskalāciju vai konfrontāciju starp lībiešiem,» viņš piebilda nepilnas divas nedēļas pēc tam, kad Haftara spēki pārņēma kontroli pār Lībijas «naftas pusmēnesi».

Premjers solīja «ātri» iesniegt «jaunas valdības sastāvu, kurā visi būs pārstāvēti līdzsvarotā veidā».

«Mums jābūt vienotiem, lai cīnītos pret terorismu, kas izplatās Lībijā,» sacīja Sarradžs, kurš otrdien Parīzē tikās ar Francijas prezidentu Fransuā Olandu.

Starptautiskā sabiedrība atbalsta Sarradža valdību, kas tika izveidota martā pēc pērn decembrī panāktas ANO atbalstītas vienošanās.

Nacionālās vienotības valdībai tomēr ir grūti pakļaut savai varai Lībijas teritoriju, kur valda bruņota vardarbība pēc diktatora Muammara Kadafi gāšanas 2011.gadā.

Lībijas dzīlēs ir Āfrikas lielākie naftas krājumi, kuru aplēstais apjoms ir 48 miljardi barelu, bet naftas ieguve un eksports ir dramatiski sarukuši krīzes gados.

Lībijas parlaments valsts austrumu pilsētā Tobrukā atrodas Haftara ietekmē un atsakās atzīt nacionālās vienotības valdību, kura bāzēta galvaspilsētā Tripolē.

Haftars, kuru atbalsta Ēģipte un Apvienotie Arābu Emirāti, atbalsta šai valdībai paralēlu administrāciju.

Francijas aizsardzības ministrs Žans Ivs Ledriāns paziņoja slēgtā Francijas parlamenta sēdē, ka viņš aicinājis Ēģipti un Apvienotos Arābu Emirātus «ierosināt» Haftaram tikties ar Sarradžu.

Lībijas parlaments augustā izteica neuzticību nacionālās vienotības valdībai.

Sarradžs paziņoja, ka viņa valdības samiernieciskā attieksme pēc Haftara spēku ofensīvas naftas termināļu ieņemšanai ir parādījusi tās apņemšanos novērst pilsoņkaru.

Sarradžs sacīja, ka ir ticies ar Haftaru un turpina uzturēt «netiešus kontaktus» ar viņu, lai «apvienotu militāro institūciju un drošības spēkus».

Francija bija spiesta atzīt, ka sniegusi militāru atbalstu Haftaram, kad jūlijā Lībijā trīs Francijas karavīri tika nogalināti izlūkošanas datu vākšanas laikā.

Sarradžs otrdien sacīja, ka Francijas varas iestādes apsolījušas turpmāk informēt viņa valdību par «jebkādu drošības koordināciju» ar Haftara spēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu