Dambretistiem tikšanās vieta nemainās

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

7. jūlijā jau trešo reizi Durbes novada Dunalkas pagastā notika Edgara Štāla rīkotais turnīrs 64 lauciņu dambretē. Šogad to varēja saukt arī par Baltijas atklāto čempionātu, jo līdzās pašmāju sportistiem no dažādiem novadiem Dunalkā bija ieradušies ne tikai Lietuvas izcilie dambretisti, bet tālu ceļu uz Kurzemi bija mērojis arī starptautiskais lielmeistars no Igaunijas Arno Ūtma.

Tāpat kā iepriekšējos gados uzvarēja lietuvietis Arūns Norvaišs, 2. vietā viņa tautietis Andrjuss Kībarts, 3. – Guntis Valneris, mūsu starptautiskais lielmeistars, kurš priekšroku gan dod 100 lauciņu dambretei.

Turnīrs «ar vārdiem»

Norvēģijā dzīvojošais E.Štāls ar turnīra organizēšanu vēlējies apliecināt savu pieķeršanos dambretei un vismaz reizi gadā atvaļinājuma laikā dzimtenē izjust īstu dambretes gaisotni nopietnā konkurencē. Jau pašā sākumā Edgars bija iecerējis, ka turnīrā piedalīsies sportisti «ar vārdu», t.i., sākot ar meistarkandidāta klasi. Un tā Dunalkā sabrauc dažādu paaudžu meistarkandidāti, meistari, lielmeistari un starptautiskie meistari.

Ikdienā Štālam spēlēt neiznāk, iemaņas pamazām zūdot, šogad pat pieļāvis domu, ka pats nepiedalīšoties, bet, kā saka, veca mīlestība nerūs, un arī viņš sēdās pie spēles galdiņa. No 32 punktiem iegūti 15 (tikpat, cik vēl pieciem konkurentiem), Edgars nosmaida, ka rezultāts viduvējs, bet labi arī tā, galvenais, ka izdodas uzturēt turnīra līmeni, ka tas ir interesants daudziem.

Grūti, bet interesanti

Ne viens vien sacensību dalībnieks atzina, ka bieži jau ar tik spēcīgiem pretiniekiem spēlēt neiznāk, turklāt vēl tik neparastā formātā kā šoreiz: divām partijām atvēlētas 5 minūtes + trīs sekundes katram gājienam. Bet, kā teic liepājniece Valda Meire, – viņa ir cilvēks, ko dambrete aizrauj, tāpēc arī brauc un spēlē, vienalga, kāds formāts izvēlēts.

Valneris, kurš pērn oktobrī pasaules čempionātā 100 lauciņu dambretē izcīnīja 3. vietu, secina, ka šajā turnīrā jāspēlē superātri, te nav laika, lai atgūtos, un tik spēcīga konkurence, īpaši lietuvieši, kuri ir «speci» tieši 64 lauciņos, bieži negadās. Savukārt Antra Valnere (starptautiskā meistare), kura piedalījusies visos trijos turnīros Dunalkā, slavē kā sacensību gaisotni, tā labo organizāciju un skaisto vietu, uz kuru gribas braukt.

Savukārt Štāls piebilst, ka paldies par dalībnieku atzinīgajiem vārdiem pienākas arī viņu atbalstītājiem, kā Durbes novada domei, SIA «Laskana», citiem labvēļiem, kas neatsaka palīdzību. Viņš atgādināja arī, ka korekta un precīza sacensību norise nebūtu iespējama bez visu triju turnīru galvenā tiesneša Kārļa Ozola. «Nākamgad blice noteikti nebūs,» apsolīja E.Štāls, atvadoties no šāgada turnīra dalībniekiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu