Baltijas valstu un Islandes ārlietu ministri vienojas par sadarbības stiprināšanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Atzīmējot 25 gadus kopš Islandes un Baltijas valstu diplomātisko attiecību nodibināšanas, Islandes galvaspilsētā Reikjavīkā šodien vienkopus pulcējās Islandes, Latvijas, Igaunijas un Lietuvas ārlietu ministri un Islandes valsts augstākās amatpersonas, lai pārrunātu reģionālās sadarbības aktualitātes un svarīgākos starptautiskos jautājumus.

Ārlietu ministrijā informēja, ka tikšanās laikā ar Islandes ārlietu ministri Lilju Alfredsdoutiru ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) pārrunāja reģionālās sadarbības jautājumus un vērsa uzmanību, ka Baltijas valstu-Ziemeļvalstu sadarbībai jeb NB8 formātam jaunajos politiskajos apstākļos var būt vēl nozīmīgāka loma, ņemot vērā tā neformālo raksturu, spēju fokusēties uz sarežģītiem starptautiskās dienaskārtības jautājumiem, kā arī līdzsvaru starp politiskās un praktiskās sadarbības komponenti.

«Baltijas un Ziemeļvalstu reģions, pateicoties augstajam ekonomikas un inovāciju līmenim, kā arī kopīgajām vērtībām, ir viens no vadošajiem Eiropā. Šie sasniegumi, līdz ar kopīgajiem centieniem labklājības un drošības situācijas uzlabošanā reģionā, nosaka mūsu atbildību pašreizējā situācijā, kad nepieciešams vairot sabiedrības paļaušanos uz stabilitāti,» klāstīja Rinkēvičs.

Amatpersonas pārrunāja Eiropas Savienības (ES) nākotni pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES jeb «Brexit». Rinkēvičs aicināja saprast, ka «Brexit» kontekstā intereses ir visām dalībvalstīm, kā arī tām, kas nav ES dalībvalstis, bet ir integrētas, jo īpaši ES vienotā tirgus darbībā.

«Mūsu interesēs ir panākt pēc iespējas ciešas turpmākās attiecības starp ES un Lielbritāniju, īpaši ekonomiskās sadarbības un drošības jomā,» sacīja Rinkēvičs. Ministri apliecināja interesi saglabāt ciešu sadarbību NB8 un Lielbritānijas formātā drošības un ekonomiskās sadarbības jautājumu risināšanai.

Viesojoties Islandē, Rinkēvičs tikās arī ar Islandes prezidentu Gudni Johannesonu un premjerministru Sigirdiru Jouhannsonu.

Pirms 25 gadiem, 1991.gada 26.augustā, Baltijas valstu un Islandes ārlietu ministri Reikjavīkā parakstīja divpusējās deklarācijas par diplomātisko attiecību nodibināšanu. Šogad 26.septembrī ārlietu ministri, esot tajā pašā vietā, kur viņu priekšteci pirms 25 gadiem, parakstīja kopīgu deklarāciju, kurā no jauna apstiprināja valstu ciešās un draudzīgās attiecības, kā arī pauda stingru apņemšanos nodrošināt labklājību un stabilitāti Baltijas un Ziemeļvalstu reģionā un Eiropā kopumā.

Tāpat Rinkēvičs šodien piedalījās augsta līmeņa paneļdiskusijā par Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbību, kuru organizēja Ziemeļu Ministru padome un Islandes prezidentūra Baltijas jūras valstu padomē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu