Tūkstošiem cilvēku Briselē protestē pret TTIP un CETA

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tūkstošiem cilvēku otrdien izgāja Briseles ielās, lai protestētu pret Eiropas Savienības (ES) brīvās tirdzniecības līgumiem ar ASV un Kanādu, kas attiecīgi pazīstami pēc to akronīmiem kā TTIP un CETA.

Demonstranti, kuru vidū bija gan arodbiedrību, gan cilvēktiesību organizāciju, gan lauksaimnieku pārstāvji, pieprasīja apturēt sarunas par transatlantiskās brīvās tirdzniecības līgumiem.

«Mēs esam pret šiem tirdzniecības līgumiem, jo tie ir draudi videi, veselībai, darba noteikumiem un piešķir pārlieku varu daudznacionālajām korporācijām,» norādīja vides aizstāvju organizācijas «Greenpeace» Eiropas pārstāvis Marks Breidijs.

Akcijas rīkotāji apgalvo, ka demonstrantu skaits bijis no desmit līdz 15 tūkstošiem, kamēr Briseles policija lēš, ka demonstrācijā piedalījušies 9000 cilvēku.

Foto: AFP

Pretestība CETA un TTIP Eiropā pieņemas spēkā, un sestdien masu protesta akcijas notika visā kontinentā, īpaši daudziem cilvēkiem izejot Vācijas ielās.

Transatlantisko brīvās tirdzniecības līgumu pretinieki uzskata, ka tie apdraud esošos pārtikas, vides un nodarbinātības standartus.

Īpaši aktīvi kritiķi iebilst pret līgumos paredzēto strīdu risināšanas mehānismu, kas ļaus transnacionālajām korporācijām apiet nacionālās tiesas, vēršoties starptautiskajā arbitrāžā.

Savukārt to atbalstītāji apgalvo, ka līgumi veicināšot ekonomikas izaugsmi un jaunu darbavietu radīšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu