Indonēzijas ugunsgrēka smoga dēļ varētu būt gājuši bojā 100 000 cilvēki

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmdien klajā nācis pētījums, kurā apgalvots, ka ugunsgrēku radītais smogs Āzijas dienvidaustrumos varētu būt iemesls vairāk nekā 100 000 priekšlaicīgas nāves gadījumiem. Hārvarda un Kolumbijas universitāšu pētnieki no ASV uzskata, ka vairāk nekā 90 000 priekšlaicīgā nāvē mirušo cilvēku, kas dzīvojuši Indonēzijas ugunsgrēkā radušos dūmu tuvumā, un vairāki tūkstoši Singapūrā un Malaizijā miruši tieši Indonēzijas ugunsgrēka dēļ, raksta «The Guardian».

Pētījuma veiktās aplēses ir daudz lielākas nekā varasiestāžu oficiāli apstiprinātais. Saskaņā ar oficiālajiem datiem Indonēzijā ugunsgrēka smoga dēļ gājuši bojā tikai 19 cilvēki.

«Greenpeace» Indonēzijas meža ugunsgrēka kampaņas dalībnieks uzskata, ka «šis dūmu mākonis varētu gadiem ilgi turpināt smagi ietekmēt apkārtējo vidi».

Mežu ugunsgrēki un ugunsgrēki ar oglekli bagātajos kūdrājos ir ikgadēja problēma Indonēzijā.

Pie tam daudzi no ugunsgrēkiem tiek izraisīti apzināti: mežu aizdedzināšana ir ātrs un lēts veids, kā attīrīt zemi, lai tur pēcāk veidotu eļļas palmu plantācijas.

Lai pret šo tendenci cīnītos, Indonēzija centusies ierobežot jaunu eļļas palmu plantāciju izveidi.

Liesmas lielākoties skar tikai Indonēzijas Sumatras un Borneo salu, bet musona vēji parasti aizpūš dūmus arī līdz Singapūrai un Malaizijai.

Pagājušā gada ugunsgrēks bija viens no visspēcīgākajiem, kāds jebkad piedzīvots. Biezs smogs vairākas nedēļas klāja lielāko daļu reģiona, kas daudziem cilvēkiem izraisīja veselības problēmas un radīja saspīlējumus diplomātiskajās attiecībās.

Pētījumā, kas publicēts žurnālā «Environmental Research Letters», teikts, ka pagājušā gada ugunsgrēks izraisīja vairāk nekā 100 300 priekšlaicīgas nāves gadījumus: aptuveni 91 600 nāves gadījumi Indonēzijā, 6500 Malaizijā un 2200 Singapūrā.

Pagājušā gada ugunsgrēks bija spēcīgākais kopš 1997. gada. To pastiprināja El Ninjo laikapstākļi, kas Indonēzijā izraisīja sausumu un pastiprināja kūdrāju degšanas un mežu ugunsgrēku rašanās iespējamību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu