Patēriņa cenas jūnijā pieaugušas par 0,6%; gada inflācija pakāpusies līdz 2,8%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Latvijā šogad jūnijā salīdzinājumā ar maiju patēriņa cenas pieaugušas par 0,6%, bet gada inflācija - šogad jūnijā salīdzinājumā ar 2017.gada jūniju - pakāpusies līdz 2,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Savukārt 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, jūnijā audzis par 2,4%.

Statistikas pārvaldē informēja, ka 2018.gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, precēm cenas pieaugušas par 0,4%, bet pakalpojumiem vidējais cenu līmenis palielinājies par 1,1%, savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada jūniju precēm cenas augušas par 2,5%, bet pakalpojumiem - par 3,3%.

Lielākā ietekme uz cenu izmaiņām šogad jūnijā salīdzinājumā ar maiju bija cenu kāpumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam apģērbam un apaviem.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 0,2%. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa kāpumu grupā sezonālo faktoru ietekmē bija kartupeļiem, kam cenu kāpums jūnijā bijia raksturīgs arī iepriekšējos gados. Cenas palielinājās mājputnu gaļai (+3,1%), sieram (+5,6%), šokolādei (+4%) un konditorejas izstrādājumiem (+1,7%). Savukārt lētāki bija svaigi dārzeņi (-5%), svaigi augļi (-3,3%), svaigas vai atdzesētas zivis (-10,2%), kā arī sviests (-6%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis mēneša laikā palielinājās par 1,2%. Alkoholiskajiem dzērieniem cenas pieauga par 1,6%, ko ietekmēja cenu kāpums vīnam par 5,8% un alum - par 2%. Tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis palielinājās par 0,5%.

Galvenokārt akciju ietekmē apaviem cenas šogad jūnijā salīdzinājumā ar maiju samazinājās par 7,6%, bet apģērbiem - par 1,1%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas mēneša laikā pieauga par 1,2%. Vidējais cenu līmenis palielinājās ūdensapgādei, mājokļa īrei, kanalizācijas pakalpojumiem.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas mēneša laikā palielinājās par 3%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums degvielai par 4,5%, tostarp dīzeļdegvielai - par 4,7%, benzīnam - par 4,3% un auto gāzei - par 2,9%. Dārgāki bija pasažieru aviopārvadājumi.

Atpūtas un kultūras grupā vidējais cenu līmenis mēneša laikā palielinājās par 1%, ko galvenokārt noteica cenu kāpums kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem par 13,2%. Dārgāka bija arī barība lolojumdzīvniekiem, savukārt cenas samazinājās ziediem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums šogad jūnijā salīdzinājumā ar maiju bija personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.

Savukārt 2018.gada jūnijā, salīdzinot ar 2017.gada jūniju, lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām bija cenu kāpumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, dažādu preču un pakalpojumu grupai, kā arī veselības aprūpei.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā būtiskākā ietekme uz cenu kāpumu gada laikā bija pienam (+8,5%) un piena izcelsmes produktiem kā sviestam (+20%), skābajam krējumam (+7%), sieram un biezpienam (+2,7%), kā arī kefīram (+7,2%). Cenas palielinājās arī mājputnu gaļai (+5,5%), olām (+10,9%), svaigiem dārzeņiem (+3,3%), maizei (+2,8%), konditorejas izstrādājumiem (+3,4%), augļu un dārzeņu sulām (+9%) un cūkgaļai (+3,3%). Savukārt lētāks bija cukurs (-31%), kartupeļi (-13,9%), kafija (-7,8%), svaigi augļi (-6%), svaigas vai atdzesētas zivis (-11,5%), makaronu izstrādājumi (-11%), žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa (-1,2%), kā arī augu eļļa (-7,3%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 5,2%. Alkoholisko dzērienu cenas kāpa par 5,1%, sadārdzinoties galvenokārt stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un vīnam. Tabakas izstrādājumu cenas pieauga vidēji par 5,4%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā pieauga par 4,3%. Dārgāks bija cietais kurināmais, siltumenerģija, ūdensapgāde, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, mājokļa īres maksa, atkritumu savākšana, kā arī kanalizācijas pakalpojumi, savukārt cenas samazinājās materiāliem mājokļa uzturēšanai un remontam.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis salīdzinājumā ar pagājušā gada jūniju palielinājās par 3,2%. Cenu pieaugums bija zobārstniecības un ārstu speciālistu pakalpojumiem, kā arī farmaceitiskajiem produktiem.

Ar transportu saistīto preču un pakalpojumu grupā būtiskākā ietekme uz cenu kāpumu gada laikā bija degvielai (+17,5%), tostarp dīzeļdegvielai - par 20,5%, benzīnam - par 16,3% un auto gāzei - par 0,1%. Cenas palielinājās arī personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, pasažieru aviopārvadājumiem.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā vidējais cenu līmenis gada laikā pieauga par 5,1%, ko galvenokārt noteica autotransportlīdzekļu apdrošināšanas sadārdzināšanās. Cenas palielinājās frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumiem, savukārt cenas samazinājās personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums gada laikā bija ēdināšanas pakalpojumiem, apaviem, televīzijas abonēšanas maksai, telekomunikāciju pakalpojumiem. Savukārt lētāki kļuva kompleksie atpūtas pakalpojumi, kā arī mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu