Strauji pieaudzis rakšanas darbu laikā izraisītu elektrotīkla bojājumu skaits (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Strauji pieaug rakšanas darbu laikā izraisītu elektrotīkla bojājumu skaits, aģentūru LETA informēja AS «Sadales tīkls» pārstāvji.

Šogad «Sadales tīkls» ir reģistrējis 346 saimniecisko darbu veicēju izraisītus elektrotīkla bojājumus, kas, salīdzinot ar 2017.gada pirmo pusgadu, ir par 50% vairāk. Tāpat pēdējo mēnešu laikā ievērojami pieaudzis kabeļu līniju bojājumu skaits. Ja 2016.gadā kabeļu līnijas tika bojātas 166 reizes un 2017.gadā 211 reizes, tad šogad sešu mēnešu laikā kabeļu līniju bojājumu skaits sasniedz jau 137, kas, salīdzinot ar aizvadītā gada pirmo pusgadu, ir par 50% vairāk.

Šogad saimniecisko darbu laikā izraisīti elektrotīkla bojājumi ir radījuši «Sadales tīklam» zaudējumus 109 000 eiro apmērā.

Uzņēmumā norādīja, ka arvien biežāk elektroapgādes traucējumus klientiem izraisa būvniecības, lauksaimniecības, mežizstrādes u.c. saimniecisko darbu laikā izraisīti elektrotīkla bojājumi. Šogad «Sadales tīkls» reģistrējis 346 gadījumus, kad, nesaskaņojot darbus vai neievērojot darbu veikšanas tehnoloģiskās un drošības prasības, ir pārraktas kabeļu līnijas, ar tehniku pārrauti gaisvadu elektrolīniju vadi, bojāti balsti, elektroapgādes sadalnes un transformatori.

Elektrotīkla bojājumus saimniecisko darbu veicēji izraisa visu gadu, tomēr vislielākais bojājumu skaits tiek reģistrēts gada siltajā periodā, kad aktīvi tiek veikti lauksaimniecības un būvniecības darbi. «Sadales tīklā» brīdināja, ka viens kabeļu līnijas bojājums pilsētās var radīt elektroapgādes pārtraukumu bērnudārziem, skolām, veikaliem, vairākiem tūkstošiem iedzīvotāju, ceļu satiksmes regulēšanas luksoforiem u.c. objektiem. Savukārt maģistrālās vidējā sprieguma gaisvadu elektrolīnijas bojājums lauku apvidos var radīt elektroapgādes pārtraukumu visam novadam, tādējādi bez elektroapgādes paliek pagastu pārvaldes, poliklīnikas, zemnieku saimniecības.

Lai pēc iespējas ātrāk novērstu apdraudējumu cilvēkiem, atjaunotu elektrotīklu un elektroapgādi klientiem, «Sadales tīkla» personālam jāpārtrauc plānotie elektrotīkla uzturēšanas un uzlabošanas darbi. Bieži vien darbu veicēji no notikuma vietas aizbrauc, bojātās kabeļu līnijas aizrok, par notikušo nepaziņojot «Sadales tīklam», kas savukārt apgrūtina un paildzina bojājuma vietas meklēšanu. Tam ir nepieciešami papildu resursi, jāveic piespiedu elektroapgādes atslēgums klientiem, kas uzņēmumam rada zaudējumus.

«Sadales tīkls» aicina saskaņot plānotos darbus elektrotīkla tuvumā, bet darbu laikā ievērot visas drošības un tehnoloģiskās prasības. Gadījumos, ja elektrotīkla tuvumā ir radusies bīstama situācija vai noticis negadījums, nekavējoties jāziņo, zvanot uz «Sadales tīkla» diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404 vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam - 112.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu