Mazas firmas ar nelieliem ieņēmumiem varētu atbrīvot no nodokļiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Ekonomikas ministra Arvila Ašeradena («Vienotība») un Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) viedokļi par birokrātijas sloga nomocītās Jūrmalas kūku cepējas Ritas stāstu ir ļoti līdzīgi – prasības pārtikas ražošanā pazemināt nedrīkst, bet arī Ritu aicina nepadoties. Taču ministrs piedāvās šādus mazus dzīvesstila uzņēmumus no nodokļa atbrīvot vispār.

Ministrs un PVD iesaka Ritai drīzāk atrast palīgus un padomdevējus, kas pārņemtu finanses un trauku mazgāšanu, lai viņa var nodarboties ar to, kas viņai izdodas vislabāk. Bet

ierosinājumu neaplikt šādus mazus uzņēmumus ar nodokli ministri skatīs jau pirmdien.

Otrdienas «Panorāmas» reportāža par Ritu un viņas skaistajām kūkām izraisījusi plašu viļņošanos sabiedrībā. Ritai ir tikai 22 gadi, bet viņas kafejnīcai vēl nav pat divi. Nogurusi no birokrātijas un pārbaudēm, nespējot nomaksāt visus nodokļus, viņa vēlas pārtraukt kafejnīcas darbu.

Tikmēr ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens aicina Ritu nepadoties. Viņš pieļauj, ka šādiem mazajiem uzņēmējiem jāpalīdz izstrādāt biznesa plānu. «Nezinu, vai viens cilvēks var pavilkt visu, gan ražot produkciju, gan nodrošināt pārdošanu,» sacīja ministrs.

Bet viņš uzsver, ka

pārtikas drošības prasības samazināt nedrīkst. Toties pārbaudītāju attieksmi gan var mainīt.

«Mums nevajag nosodīt cilvēkus, mums vajag, lai viņi lai strādātu saskaņā ar regulējumu,» sacīja Ašeradens.

PVD skaidroja, ka

Ritas uzņēmumā konstatēti nopietni higiēnas prasību pārkāpumi.

Lai cik skaistas būtu Ritas kūkas un cik augsts viņas fantāzijas lidojums, derīguma termiņš produktiem ir jāievēro un milti uz grīdas nedrīkst būt.

PVD Rīgas pilsētas pārvades vadītāja vietnieks Raimonds Tukišs atzina, ka «tādi «Friči» bija un būs, bet mēs skatāmies, kā ievēro prasības». Viņš stāstīja, ka Ritas uzņēmumā konstatēti nopietni pārkāpumi, piemēram, blakus atradās gan izejvielas, gan inventārs, gan atkritumi. Savukārt

30.augustā pīrādziņu pagatavošanai lietota gaļa, kuras derīguma termiņš bija beidzies 28. augustā.

Dienestā apliecina, ka

kopš pēdējās pārbaudes Rita ir labojusies, visas nepilnības novērstas.

Taču normatīvo aktu prasības ir jāievēro, bet konsultācijas pa telefonu ir bezmaksas.

«Jauns uzņēmējs, ar degsmi.. Mūsu ieteikums būtu,

pirms sāk kaut ko darīt, jāpainteresējas, kādas ir normas, kas būtu jāievēro,

tomēr vajag noskaidrot visas prasības!» sacīja Tukišs.

Tieši pirmdien, kad Ritai jādodas uz Pārtikas un veterināro dienestu izskatīt viņas lietu un uzzināt piespriesto sodu, kura amplitūda ir no 50 līdz 800 eiro, Ministru kabineta komitejā skatīs jautājumu, kas Ritas dzīvi krietni atvieglos, ja vien viņa izlemtu darbību nepārtraukt.

EM uzskata, ka šādus uzņēmumus, kuriem ir neliels ienākumu līmenis, varētu atbrīvot no nodokļiem,

ļaujot darboties un nodrošināt sev iztiku, sacīja Ašeradens.

Savukārt,

ja ir lielāks ienākums, tiem varētu noteikt relatīvi nelielu nodokļu slogu, lai nodrošinātu minimālās sociālās garantijas.

Ekonomikas ministrs aicina arī Jūrmalas pašvaldību nākt pretī jaunajiem uzņēmējiem ar šādiem dzīvesstila uzņēmumiem, gan konsultējot, gan atvieglojot viņu darbu.

Rita plāno kafejnīcas vietā turpināt cept kūkas, pieņemot tikai pasūtījumus un, iespējams, arī vadot savas meistarklases.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu