Ašeradens: Elektroenerģijas tirgus regulējuma izstrādē netika lobētas «Latvenergo» intereses

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Elektroenerģijas tirgus regulējuma izstrādē netika lobētas AS «Latvenergo» intereses, apgalvo ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

Valdība šodien uzklausīja Ekonomikas ministrijas (EM) ziņojumu par kompleksiem pasākumiem elektroenerģijas tirgus attīstībai. Vēstulē premjeram Mārim Kučinskim (ZZS) elektroenerģijas tirgotāji pauda bažas, ka «Latvenergo» kā uzņēmumam, kura īpašumdaļas pieder Latvijas valstij, bijusi pieejama neoficiāla informācija par iespējamām likumdošanas izmaiņām.

Ašeradens skaidroja, ka minētā konceptuālā ziņojuma izstrādes gaitā netika lobētas «Latvenergo» intereses. Notikušajās sarunās par jauno regulējumu EM lielākoties diskutējusi ar apstrādes rūpniecības uzņēmumu pārstāvjiem. Savukārt sarunas starp rūpniekiem un «Latvenergo», pēc Ašeradena teiktā, noritējušas «augstos toņos».

Tajā pašā laikā ekonomikas ministrs atzina, ka sarunās par jauno regulējumu tika izmantoti «Latvenergo» dati, lai segmentētu elektroenerģijas patērētājus pēc cenu sliekšņiem.

Kā ziņots, valdība šodien atbalstīja EM ieceri energointensīvo uzņēmumu atbalstam diferencēt galalietotāju elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) maksājumus pēc pieslēguma jaudas un patēriņa apmēra.

EM iecerējusi energointensīvo uzņēmumu atbalstam diferencēt galalietotāju OIK maksājumus pēc pieslēguma jaudas un patēriņa apmēra. Plānots sadalīt OIK maksātājus četrās grupās, kur daļu komponentes apmēra noteiks patēriņa apmērs (mainīgā daļa), savukārt atlikušo daļu - fiksēts jaudas maksājums. Paredzēts, ka vidējais OIK maksājuma apmērs saruks 110 kilovoltu (kV) pieslēgumiem, 6-20 kV pieslēgumiem, kā arī 0,4 kV pieslēgumu mājsaimniecībām (līdz 64 ampēriem), savukārt kāps pārējiem 0,4 kV pieslēgumiem.

Jaunajā modelī mājsaimniecībām ar zemu elektroenerģijas patēriņu pieaugtu izmaksas, taču aizsargātajiem lietotājiem tās paredzēts kompensēt. Mājsaimniecībām ar vienas fāzes pieslēgumu (Latvijā ir aptuveni 760 000 šādu pieslēgumu), ja mēneša patēriņš ir virs 75 kilovatstundām, un mājsaimniecībām ar trīs fāžu 20 ampēru pieslēgumu (Latvijā ir aptuveni 280 000 šādu pieslēgumu), ja mēneša patēriņš ir virs 280 kilovatstundām, izmaksas saruks. Mājsaimniecībām zem attiecīgajiem patēriņa līmeņiem izmaksas pieaugs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu