Snoudens lūdz Obamu viņu apžēlot

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Bijušais ASV izlūkdienestu līdzstrādnieks Edvards Snoudens aicinājis Savienoto Valstu prezidentu Baraku Obamu viņu apžēlot, vienlaikus paužot pārliecību, ka bijis «nepieciešams» celt gaismā faktus par izlūkdienestu veikto masveida izspiegošanu.

«Ja nebūtu šīs atklāšanas, ja nebūtu šo atklāsmju, mēs būtu sliktākā situācijā,» intervijā britu laikrakstam «Guardian» norādīja Snoudens.

«Jā, ir oficiāli likumi, kas saka vienu, bet tāpēc, iespējams, pastāv apžēlošanas institūts - izņēmuma gadījumiem, lietām, kas lappuses burtos šķiet nelikumīgas, bet, kad mēs paskatāmies uz tām morāli, kad mēs paskatāmies uz tām ētiski, kad mēs paskatāmies uz rezultātiem, tad šķiet, ka tās bija nepieciešamas,» viņš sacīja.

Snoudens arī uzsvēra, ka viņam ir plašs sabiedrības atbalsts, norādot, ka «sabiedrībai kopumā šie jautājumi rūp daudz vairāk, nekā es to varēju sagaidīt».

Snoudens, kura Krievijas uzturēšanās atļaujas termiņš beigsies nākamgad, atzina, ka ir gatavs ASV sēdēt cietumā.

«Savas valsts labā esmu gatavs upurēt daudz,» viņš piebilda.

ASV kinorežisors Olivers Stouns, kurš ir uzņēmis spiegu trilleri par Snoudenu, kinolentes pirmizrādē Toronto kinofestivālā šomēnes aicināja Obamu apžēlot Snoudenu.

Pērn Baltais nams noraidīja 150 000 cilvēku parakstītu petīciju, kurā arī bija lūgts apžēlot Snoudenu,

norādot, ka viņš ir «jātiesā zvērinātajiem - ar viņu līdzīgiem cilvēkiem».

Snoudens 2013.gadā izpelnījās pasaules uzmanību, atklājot ASV slepeno izlūkošanas programmu apmēru un noplūdinot datus par tām.

ASV federālā prokuratūra Snoudenam izvirzījusi kriminālapsūdzības par spiegošanu un valdības īpašuma zādzību. Snoudens pašlaik dzīvo Krievijā, kuras varasiestādes viņam atļāvušas uzturēties valstī, lai izvairītos no kriminālvajāšanas ASV.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu