Diena vēsturē: «Padomju Džeka Uzšķērdēja» Čikatilo šausmu darbi

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

1990.gada 13.septembris vēsturē iegājis ar to, ka Padomju savienības bēdīgi slavenākais masu slepkava Andrejs Čikatilo tika apsūdzēts 53 slepkavībās. 

Čikatilo pirmo slepkavību pastrādāja 1978.gadā. Līdz tam Čikatilo piedzīvoja ļoti smagu bērnību - viņš piedzima Ukrainas PSR 1936.gadā, un savas dzīves pirmajos gados bija spiests cīnīties ar badu, kā arī vecāku cietsirdību. Viņš bieži tika sists. 18 gadu vecumā pabeidza vidusskolu, un vēlējās studēt juridiskajā fakultātē, taču neizturēja konkursu.

Vēlāk gan viņš pabeidza Sakaru tehnikumu un strādāja par elektrolīniju montieri netālu no Ņižnijtagilas. Pēc tam trīs gadus viņš dienēja Krievijas Drošības komitejas (KGB) robežsardzes dienestā, un pēc tam devās uz Berlīni, kur darbojās padomju armijas grupā kā sakarnieks.

Pēc atgriešanās no dienesta, 1962.gadā, Čikatilo iepazinās ar savu topošo sievu Fainu Odnačovu, un pēc kāzām viņš iestājās Rostovas universitātes filoloģijas fakultātē, kuru pabeidza 1970.gadā, specializējoties krievu valodā un filoloģijā. 1965.gadā Čikatilo kļuva par tēvu meitai Ludmilai, bet 1969.gadā - dēlam Jurijam. Kopš 1970.gada Čikatilo strādāja Novošahtinskas 32.internātskolā par krievu valodas un literatūras skolotāju un paralēli tam īsu brīdi bija arī skolas direktors.

Par seksuālo uzmākšanos savām skolniecēm tika atlaists no darba, un tas tika formulēts kā «aiziešana pēc paša vēlēšanās».

Liktenīgajā 1978.gadā Čikatilo ieradās pilsētiņā Šahtās, kur vietējā skolā sāka strādāt par skolotāju. Šeit Čikatilo uzmācās 15 gadus vecajam skolēnam, kas vēlāk izraisīja skolēnu necieņu un izsmieklu - Čikatilo tika saukts par «zilo» un «onānistu».

1978.gada 22.decembrī Čikatilo pastrādāja pirmo slepkavību - nogalinot deviņus gadus veco Jeļenu Zakotnovu. Tas notika mājā, kuru Čikatilo bija nopircis, lai satiktos ar prostitūtām. Divas dienas vēlāk Šahtu iedzīvotājus satrieca atradums - meitenītes līķis - viņa bija izvarota un vēlāk nodurta.

Pēc tam Čikatilo nevienu nenogalināja - līdz brīdim, kad 1981.gada septembrī sākās viņa slepkavību sērija - tika nogalināta 17 gadus veca prostitūta, pēc tam 12 gadus veca meitene, un pēc tam tika nogalināti septiņi bērni vecumā no deviņiem līdz 16 gadiem.

1984.gadā Čikatilo nogalināja 15 cilvēkus, un kopējais viņa upuru skaits sasniedza 32. Šī gada 13.septembrī viņš tika arestēts pirmo reizi, taču, pierādījumu trūkuma dēļ tika atbrīvots.

Līdz 1990.gadam viņa upuru skaits sasniedza 53 (pēc operatīvās informācijas viņš paveica par 12 slepkavībām vairāk, taču tās netika pierādītas). Viņa upuru vidū bija 21 zēns, 14 meitenes, kā arī 17 sievietes.

Padomju vara centās visādi slēpt informāciju un ilgstoši atteicās atzīt, ka padomju sistēma var radīt masu slepkavas, mēģinot masu slepkavības attēlot kā unikālu Rietumu kultūras fenomenu.

Čikatilo ar nāvessodu sodīts 1994.gada 14.februārī - tad viņš tika nošauts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu