Slimnīcā ignorē pacienti, kurai ausī ielidojusi muša: sieviete ķeras pie galējiem līdzekļiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/LETA

Pavisam nesen kādai sievietei ausī ielidoja muša, ko viņa nevarēja dabūt ārā saviem spēkiem un tāpēc devās uz Cēsu klīniku. Ārstniecības iestādē pacientei nevis palīdzēja, bet rekomendēja doties pie speciālista uz Rīgu. Aizbraukusi mājās no vietējās klīnikas, sieviete pati izskaloja beigto mušu no auss, bet pēc notikušā viņai radās pārdomas par elementāras palīdzības nesaņemšanu. Savukārt klīnikā skaidroja, ka katrs ārsts ir tiesīgs veikt noteiktas manipulācijas atbilstoši savai specialitātei. Ja ārsts pārsniedz noteiktās prasmes, viņam var būt jāuzņemas atbildība par par stāvokļa pasliktināšanu.

Kāda Facebook lietotāja septembra sākumā rakstīja: «Smieklīgs atgadījums, kas izvērtās diezgan bēdīgi!

Vakar pirms gulētiešanas man ielidoja muša ausī. Dabūt ārā man viņu neizdevās. Šodien man auss aizlikta, sāp, un tajā pusē galva arī sāka sāpēt!

Saprotu, ka tur var rasties infekcija, jo ausī ir nu jau beigta muša!

Aizbraucu uz [Cēsu klīnikas] uzņemšanas nodaļu, un kā jūs domājat, vai es saņēmu kaut kādu palīdzību?... NĒ!

Pat nepaskatījās, vai viņi tur varētu vispār kaut ko darīt, bet sūta mani pie speciālista uz Rīgu! Asarām birstot, braucu mājās, man pat neviens necentās mēģināt palīdzēt!

Ķēros pati pie sevis ārstēšanas, ņēmu šļircīti no bērnu sīrupiņa, laidu ūdeni ausī un... ULLALLAAA, izdziedināju sevi!

Tad man neliek mieru viena doma, patiesībā divas - kāda velna pēc viņi tur visi sēž tajā uzņemšanā? Un kāda velna pēc man būtu jāmaksā nodokļi, ja es nevaru saņemt pilnīgi elementāru palīdzību?»

Savukārt SIA «Cēsu klīnika» valdes priekšsēdētāja Ingūna Liepa TVNET norādīja, ka klīnikas skaidrojums sabiedrībai izriet no fakta, ka pacienti reģionos, kuri meklē medicīnisko palīdzību ārpus normāla darba laika specialitātēs, kurās to valstī paredzēts saņemt tikai atsevišķās vietās Latvijā (parasti universitāšu slimnīcās Rīgā), kā acu ārsts, ausu-deguna-kakla ārsts, sejas-žokļu ķirurgs, arī urologs u.c., ir zināmā riska kategorijā.

Atbilstoši ārstniecības personu kompetencei, ko regulē normatīvie akti,

katrs ārsts ir tiesīgs veikt noteiktas manipulācijas atbilstoši savai specialitātei.

Ja ārsts uzņemas veikt ārstēšanu, pārsniedzot savā specialitātē noteiktās prasmes, izmantojot savu personīgo pieredzi un uzņemoties risku, piemēram, skalo ausi, kurā jau diennakti atrodas svešķermenis, un ievirza to vēl dziļāk vai traumē bungplēvi, tad tā ir klīnikas un ārsta atbildība par stāvokļa pasliktināšanu, veicot specialitātei neatbilstošas medicīniskas manipulācijas.

Tamdēļ arī pēc pacientes iztaujāšanas dežurējošais ārsts un medicīnas māsa centās apzināt Vidzemes reģionā praktizējošo ausu-deguna-kakla ārstu pieejamību attiecīgajā dienā, diemžēl nesekmīgi. Pacientei tika rekomendēts doties uz Rīgu.

Ja paciente nolēma ārstēt sevi pati, tā ir viņas atbildība.

Labi, ka rezultāts bija pozitīvs, bet varēja būt arī citādi. Tāda pieredze ir zināma, sevišķi, ja svešķermenis ausī atrodas ilgāk par diennakti.

Kā kliedēt pacientu spriedzi?

Liepa apgalvoja, ka klīnika šo gadījumu nav atstājusi bez ievērības un ir Neatliekamās medicīniskās palīdzības un uzņemšanas nodaļā atkārtoti pārrunāts, kā kliedēt psiholoģisko spriedzi pacientiem situācijās ar ierobežoto medicīnisko pakalpojumu pieejamību pietuvināti dzīves vietai un ilgo gaidīšanu rindās uz valsts apmaksātiem medicīnas pakalpojumiem.

Skaidrojuma noslēgumā iestādes pārstāve apgalvoja, ka Cēsu klīnikas prioritāte bija ir un būs kvalitatīva un profesionāla sabiedrības pieprasītu medicīnas pakalpojumu nodrošināšana, piesaistot jaunos ārstus un māsas un paplašinot pieejamo pakalpojumu spektru. «Šo attīstības programmu kopā ar Cēsu pašvaldību sekmīgi realizējam jau trešo gadu, un tā tiek turpināta.»

Vai arī Tev ir gadījušās nepatikšanas ar mediķiem?

Tad raksti uz e-pasta adresi lasitaji@tvnet.lv!

Mēs pastāstīsim par Tavu pieredzi arī pārējiem TVNET lasītājiem!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu