Video: «Debesu karavīri» - Latvijā atgriežas ASV izpletņlēcēji

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ādažu poligonā ar desanta vingrinājumu «Bayonet Strike» Latvijā uz rotāciju pirmdien atgriezās ASV 173.brigādes izpletņlēcēji, dēvēti arī par «debesu karavīriem» («Sky soldiers»), lai pildītu dienesta pienākumus operācijā «Atlantic Resolve». Šādā veidā – ar desantēšanās operāciju - ASV karavīri Latvijā ieradās pirmo reizi.

Desantēšanās operācijas notiek visās Baltijas valstīs un Polijā gandrīz vienlaicīgi. Igaunijā 173.brigādes izpletņlēcēji desantējās jau svētdien, bet Lietuvā operācija norisināsies otrdien.

Kopumā Latvijā ar transporta lidmašīnu «C-17» ieradās aptuveni 200 ASV 173.brigādes karavīri, kuriem tuvākajos mēnešos sekos arī bruņutehnika.

Pirmdien no rīta ASV karavīri atstāja savu dislocēšanās vietu Itālijā, lai pēc dažu stundu ilga lidojuma jau būtu Latvijā. Karavīri desantējās no 1000 pēdu (aptuveni 300 metri) augstuma. Visai operācijai, sākot ar sagatavošanos un beidzot ar karavīru ierašanos Baltijā un Polijā, nepieciešamas 96 stundas.

Savukārt krīzes situācijā ASV 173.brigādes izpletņlēcēji Latvijā varētu ierasties pat 18 stundu laikā.

Lai arī 173.brigādes karavīri operācijā izmanto ekipējumu, kas ir pietiekoši viegls un mobils, lai varētu veiksmīgi veikt desantēšanās operācijas, vienība ir spējīga pildīt jebkuru izvirzīto uzdevumu, tostarp arī cīnīties ar pretinieka smago bruņutehniku.

ASV karavīri Latvijā lielu vērību pievērsīs kopīgiem treniņiem ar mūsu valsts Nacionālo bruņoto spēku vienībām, tostarp arī zemessargiem. Paredzēts, ka ASV karavīri piedalīsies vingrinājumos dažādās Latvijas vietās, ieskaitot arī valsts austrumu reģionus. Tāpat 173.brigādes karavīri veiks nepieciešamos priekšdarbus, lai Latvijā varētu ierasties arī ASV bruņutehnika.

Nākamgad Latvijā ieradīsies Kanādas vadītais starptautiskais NATO bataljons. Tādējādi mūsu valstī uzturēsies ievērojami sabiedroto spēki. Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) atzīst - par spīti tam, ka sabiedroto uzņemšanā ir ieguldīti ievērojami resursi, gaidāms vēl liels darbs, lai nodrošinātu gan nepieciešamos uzņemšanas infrastruktūru, gan arī treniņu vietas karavīriem.

«Šobrīd notiek ļoti intensīvs darbs, lai saskaņotu mūsu darbības ar Varšavā pieņemto lēmumu realizāciju. ASV ir mūsu stratēģiskais partneris, līdzīga rotācijas notiek gan Igaunijā, Lietuvā, gan arī Polijā. ASV ir uzņēmusies atbildību un saistības, līdz ar to ir daudzi dažādi projekti, kā mēs sadarbosimies nākotnē,» teica Bergmanis.

«Atlantic Resolve» ir ASV operācija, kas tika aizsākta 2014.gada pavasarī, demonstrējot ASV ieguldījumu kolektīvajā drošībā pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas. 173.aviācijas brigādes karavīri bija pirmie, kas ieradās Baltijas valstīs un Polijā operācijas ietvaros 2014.gada aprīlī, īsi pēc Krimas aneksijas un Krievijas iebrukuma Austrumukrainā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu