Rinkēvičs cer, ka Lielbritānijas valdības ministru maiņas neietekmēs «Brexit» sarunu pozitīvu iznākumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) cer, ka Lielbritānijas valdības ministru maiņas neietekmēs «Brexit» sarunu pozitīvu iznākumu, informēja Rinkēviča padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Viņš norādīja, ka Lielbritānijas iekšpolitiskie procesi no Rinkēviča puses netiks komentēti. Tomēr vienlaikus ministrs pauž cerību, ka sarunas starp Eiropas Savienību (ES) un Lielbritāniju par «Brexit» noslēgsies ar vienošanos.

Kā ziņots, Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons pirmdien iesniedza Lielbritānijas premjerministrei Terēzai Mejai demisijas rakstu, tādējādi vēl vairāk sašūpojot valdību, kuru jau svētdienas vakarā satricināja «Brexit» ministra Deivida Deivisa atkāpšanās. Deivisu amatā nomainījis 44 gadus vecais bijušais mājokļu ministrs Dominiks Rābs, tikmēr par jauno Lielbritānijas ārlietu ministru pirmdien izraudzīts līdzšinējais veselības ministrs Džeremijs Hants.

Abi ministri demisionējuši, jo viņi nepiekrīt valdības apstiprinātajai Londonas nostājai izstāšanās sarunās ar ES.

«Pašreizējā politikas tendence un taktika» padara arvien mazticamāku iespēju, ka Lielbritānija izstāsies no ES muitas ūnijas un vienotā tirgus, Mejai adresētajā demisijas rakstā norādījis Deiviss. Viņš atzinis, ka nav pārliecināts, ka pašreizējā Londonas nostāja nenovedīs tikai pie tālākām prasībām no Briseles puses un tālākas Lielbritānijas piekāpšanās.

Savukārt Džonsons nācis klajā ar brīdinājumu, ka «Brexit» sapnis mirst un Lielbritānijai draud «kolonijas statuss». Divas lapaspuses garajā vēstulē premjerministrei Džonsons atzinis, ka, neskatoties uz viņa sākotnējo atbalstu, valdības plāns izstāšanās sarunām ar ES tagad viņam «strēgst rīklē». Viņš norādījis, ka «Brexit» vajadzētu «sniegt iespējas un cerību», vairojot Lielbritānijas priekšrocības globālajā ekonomikā.

«Taču šis sapnis mirst nevajadzīgu pašu šaubu nosmacēts,» uzsvēris nu jau bijušais ministrs, brīdinot, ka Lielbritānija sliecas par labu «šķietamam Brexit», jo tās ekonomika lielā mērā joprojām paliks ES sistēmā, kuru Londona nekontrolēs. Džonsons piebildis, ka valdība ieņēmusi «smieklīgu pozīciju», pārņemot milzu apjomā ES tiesību normas, pret kurām britu valdības desmitgadēm ilgi iebildušas. «Šādā nozīmē mēs patiesi tuvojamies kolonijas statusam,» atzinis Džonsons.

Kopš pagājušā gada maijā notikušajām parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām, kurās toriji zaudēja parlamentā absolūto vairākumu un nonāca atkarībā no Ziemeļīrijas Demokrātiskās unionistu partijas (DUP) parlamentārā atbalsta, Mejas kabinetu jau pametuši septiņi ministri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu