DP aiztur Latvijas pilsoni par iespējamu prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Sīrijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

Drošības policija (DP) pagājušajā nedēļā aizturējusi Latvijas pilsoni aizdomās par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Sīrijā, un tas ir pirmais Latvijas iedzīvotājs, kurš notverts par karošanu nemierīgajā valstī.

Kā informēja DP, kriminālprocess pret minēto personu tika sākts 2015.gada novembrī par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā.

Šovasar DP ieguva informāciju, ka minēto Latvijas pilsoni ir aizturējušas Turcijas varas iestādes, kas septembrī pieņēma lēmumu par šīs personas deportēšanu. Pēc deportācijas no Turcijas DP konvojēja aizdomās turēto uz Latviju, kur viņš tika aizturēts.

Aizdomās turētajam šobrīd kā drošības līdzeklis ir piemērots apcietinājums.

Šis ir pirmais gadījums, kad ir aizturēta persona, kura tiek turēta aizdomās par prettiesisku iesaistīšanos bruņotā konfliktā Sīrijā.

DP neatklāja aizdomās turētās personas vārdu un pat dzimumu, taču apliecināja, ka šobrīd DP lietvedībā ir trīs kriminālprocesi par Latvijas iedzīvotāju iespējamu prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Sīrijā. Jau ziņots, ka

viena no personām, kurai inkriminēts šis noziegums, ir bijušais Latvijas Islāma kultūras centra vadītājs Oļegs Petrovs,

kurš iepriekš uzsaukumā internetā atbalstīja teroristu uzbrukumus Francijai un slavināja džihādu.

Latvijas Islāma kultūras centra priekšsēdētājs Jānis Luciņš sacīja, ka viņam nav informācijas par to, kas varētu būt aizturētā persona, turklāt viņš nemaz nav dzirdējis par minēto aizturēšanas faktu.

«Patlaban mēģina to visu saistīt ar Islāma kultūras centru, tas ir interesanti. Līdz šim bijām vienīgā aktīvi strādājošā organizācija, un tad sanāk, ka jebkurš cilvēks, kurš jebkad pie mums ir ienācis, sanāk it kā ar mums saistīts, lai gan reāli tā tas nav. Arī

Oļegs Petrovs pie mums bija īsu laiku un tad izbija. Mums ar viņu nav nekādu saistību,»

uzsvēra Luciņš.

Pēc Latvijas Televīzijas rīcībā esošās neoficiālās informācijas,

aizturētā persona ir Mārtiņš, par kura došanos uz Sīriju pagājušā gada rudenī vēstīja raidījums «De facto».

Mārtiņš esot diezgan noslēgts jaunietis no kādas Latvijas mazpilsētas, labi pratis angļu valodu, daudz laika pavadījis internetā un, mācoties 12.klasē, reģistrējies vienā no lielākajiem musulmaņu forumiem.

«Desmit mēnešos [Mārtiņš] veicis vairāk nekā 1500 ierakstu, kas sniedz daļēju priekšstatu par puiša radikalizāciju.

Internetā Mārtiņš bija iepazinies ar puisi no Somijas, ar kuru kopā devās uz Sīriju. Un tieši soms vēlāk savas valsts žurnālistiem atklāja, ka pievienojies «Islāma valstij» kopā ar savu vienīgo draugu, puisi no Latvijas,» vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums «Panorāma».

Šogad martā DP priekšnieks Normunds Mežviets intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» paziņoja, ka Sīrijā gājis bojā Latvijas valstspiederīgais, kurš ar savu ģimeni bija pievienojies teroristu grupējumam «Islāma valsts».

Krimināllikums par aktīvu piedalīšanos ārpus Latvijas notiekošā bruņotā konfliktā, kas vērsts pret valsts teritoriālo neaizskaramību vai politisko neatkarību vai citādi ir pretrunā ar Latvijai saistošām starptautiskajām tiesībām, paredz brīvības atņemšanu līdz desmit gadiem.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu